Gäng försöker stoppa poliser på Hässleholmen

Borås Artikeln publicerades
Polisen tänker inte vika ner sig för gäng på Hässleholmen, förklarar lokalpolisområdeschefen Tomas Jansson efter tisdagens knivdåd. Även andra händelser den senaste tiden har riktats mot polisen.
Foto:Läsarbild och BT
Polisen tänker inte vika ner sig för gäng på Hässleholmen, förklarar lokalpolisområdeschefen Tomas Jansson efter tisdagens knivdåd. Även andra händelser den senaste tiden har riktats mot polisen.

Ett stort gäng försökte nyligen handgripligt ta tillbaka en moped som polisen skulle kolla på Hässleholmen och andra gånger har polisen mötts av maskerade killar vid ingripanden i stadsdelen.

Tisdagskvällens knivdåd är inte det enda tillfället under senare tid då polisen konfronterats av gäng som varit direkt aggressiva eller på annat sätt markerat att de inte vill ha poliser på Hässleholmen.

– De ifrågasätter vår rätt att vara i området och vidta åtgärder och vi jobbar väldigt hårt med att återta territoriet, säger lokalpolisområdeschefen Tomas Jansson.

– Det är inte organiserad brottslighet som har rätt att äga området utan det är samhället och samhällets medborgare, tillägger han.

Åtminstone en av den senaste tidens händelser har lett till en anmälan om förgripelse mot tjänsteman. I det fallet ska ett gäng ha försökt ta tillbaka en moped som polisen skulle kontrollera, eftersom man misstänkte att den användes vid narkotikaförsäljning.

Enligt uppgifter till BT ska några i gänget försökt hålla undan polisen, medan andra tog mopeden åt sidan.

Poliserna lyckades freda mopeden och fick till slut förstärkning.

Vid andra ingripanden har gäng med killar plötsligt dykt upp. De har dragit upp näsdukar över ansikten, eller försökt dölja sig på annat sätt.

– Det är väldigt små människor som inte vågar visa vilka de är. Just sådana demonstrationer gör inte att vi inte vågar arbeta utan vi tycker bara det är väldigt fånigt att bete sig på det viset, säger Tomas Jansson.

– Och vi vet vilka som finns bakom maskeringarna. Så pass väl känner vi dem.

Tomas Jansson menar att det trots allt varit ganska lugnt på Hässleholmen i flera månader, efter förra årets våg av allvarliga våldsdåd.

– Det kan bli konflikter och det har väl bubblat lite under ytan. Men vi har kunnat jobba aktivt mot brottsligheten och kommer att göra det även fortsättningsvis. Det som hänt nu förändrar egentligen inte vårt arbete.

Han talar om att inte ge efter för gäng som ifrågasätter polisens närvaro:

– Vi kommer att stå upp hela vägen.

Tisdagskvällens händelse, då en polis träffades av knivstick på ena sidan av överkroppen, rubricerades av åklagare som mordförsök.

– Det är förstås mycket allvarligt, men samtidigt var det inte bara hätsk stämning mot oss. Vissa tycker inte om polisen, fast många uttryckte tacksamhet över arbetet vi gör i området, säger Tomas Jansson.

Hur påverkar händelsen ert arbete?

– Vi har lagt upp ytterligare planer för hur vi ska jobba framöver. Metoder vill jag inte gå in på, men vi har redan i dag en hög närvaro i området och kommer att ha ännu högre närvaro, svarar Tomas Jansson.

– Men det handlar inte bara om att ha många poliser utan om att göra rätt saker och vi ska kunna gå in tryggt med personal som ska göra ingripanden.

Tomas Jansson bekräftar att patruller den senaste tiden mötts av gäng på Hässleholmen som på olika sätt markerat mot polisen.

– Det aktualiserar bara hur viktigt det är att jobba förebyggande. Vi är i ett väldigt tidigt skede av den plan vi lagt upp för förebyggande arbete och förhoppningsvis kommer inte sådana här saker att hända längre fram, säger han.

– På sikt kommer vi att se att Hässleholmen blir ett tryggare område där inte sådana här saker händer.

Men Tomas Jansson betonar att hela samhället måste stå upp:

– Vi måste få hjälp av boende med vittnesuppgifter och annat. Vi ska stötta så mycket vi kan när de som vet någonting hör av sig och skulle man råka filma händelser vore det ju fantastiskt bra.

Polisen som träffades av knivstick i sidan fick lämna sjukhuset efter omplåstring och satt under gårdagen i avlastningssamtal.

– Vi har en modell för hur vi ska ta hand om personal psykosocialt när något händer, säger Tomas Jansson.