Annons

Gamla kläder får nytt liv

I höst ska Kappahl börja ta emot gamla kläder i sina butiker från konsumenter.
Borås • Publicerad 11 juni 2014
Foto: MAJA SUSLIN / TT

De ansluter sig till en rad företag som av olika skäl börjat samla in textilier för återanvändning och återvinning.

Problemet är att än så länge finns det inte en effektiv metod att göra nya kläder av gamla produkter.

Annons

– Det är en utmaning som hela branschen står inför. Om vi startar det här initiativet nu kommer det gynna oss i framtiden, säger Fredrika Klarén, hållbarhetschef på Kappahl.

Till Kappahls butiker ska man kunna ta med sig alla slags textilier. Men än så länge finns det begränsade möjligheter att återvinna kläder och forskare håller just nu på att ta fram olika metoder. Bland annat är det svårt att separera fibrer om ett plagg är gjort av ett blandmaterial. Och fibrer som utvinns från bomull får sämre kvalité och håller inte lika länge.

– Om man lämnar in textilier i butik idag är det inte troligt att de blir till nya kläder. Det är mer troligt att de hamnar på en marknad i Moçambique, säger Jonas Larsson, universitetslektor på Borås textilhögskola.

Han menar att det just nu är för komplicerat att återvinna kläder, att verktygen saknas och det är därför det mesta säljs vidare. Men han stöder ändå initiativet.

– Jag tycker att det är bra. Innan slängde man bara kläder på soptippen. Nu finns det en möjlighet att samla in stora volymer och det behövs för att kunna utvinna fibrer och forska på bättre metoder.

Jonas Larsson menar att designers måste bli bättre på att designa för återvinning. Plaggen bör hålla längre och vara lätta att laga.

– Man kan använda sig av material som går att brytas ner organiskt, som papper exempelvis. Och om produkterna var lättare att ta isär så skulle man kunna källsortera lättare.

Kappahl kommer att sälja vidare det mesta av de insamlade textilierna. Men Fredrika Klarén menar att de inte kommer att tjäna några pengar på verksamheten.

– Om vi tjänar några pengar så kommer det gå till logistiska kostnader eller så donerar vi det till välgörande ändamål.

Hon poängterar vikten att börja samla in kläder nu för att minska sopberget. Och för att bidra till att återvinningsindustrin kan byggas upp.

– Just nu är det lite av en hönan och ägget-situation. Det behövs mer återvunna textilier så att forskarna har mer material att forska på och kan ta fram bättre metoder.

Lovisa Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons