Annons

Fyrhjulingar för funktionshindrade

– Det var helt sagolikt!
Borås • Publicerad 19 maj 2008
Ola Johansson sätter sig tillrätta. I bakgrunden Carl-Johan Hamm som just åkt för första gången.
Ola Johansson sätter sig tillrätta. I bakgrunden Carl-Johan Hamm som just åkt för första gången.Foto: Jan Pettersson
Daniel Brorsson åker terräng. Bakom Jocke Hansson. -Det är lätt att välta med en sådan här.
Daniel Brorsson åker terräng. Bakom Jocke Hansson. -Det är lätt att välta med en sådan här.Foto: Jan Pettersson

Gäddered.

Carl-Johan Hamm har just åkt fyrhjuling för första gången i sitt liv.

Annons

Det är fikapaus i depån med korv och läsk, och de närvarande diskuterar hur den första provsvängen på Borås motorstadion gick.

Tanken är att funktionshindrade ska kunna börja köra fyrhjuling här på motorstadion i Gäddred. Två av de tre maskinerna har en stol påmonterad, så att man ska kunna köra även om man är förlamad eller försvagad i underkroppen.

– Det är en första prova-på-dag i dag, vi håller på och testar vad som funkar, säger Jocke Hansson på events i Sjuhärad.

Han samarbetar med Häng på, som jobbar för att främja handikappidrott i Borås. Därifrån kommer Daniel Brorsson som själv är funktionshindrad. Han och Jocke känner varandra sedan tidigare, och så föddes idén. Daniel Brorsson är van fyrhjulingsförare, och tycker att det är ett lysande sätt att ta sig fram.

– Det är ju ett otroligt fortskaffningmedel egentligen. När de kör tävlingar här ute på banan så kan jag ta mig fram och se allt på ett helt annat sätt än i rullstolen, säger han.

Också Ola Johansson är van åkare. Han har en egen fyrhjuling hemma hos föräldrarna som bor ute på landet.

– Ja, det är verkligen skitroligt, säger han och svingar sig vant upp på cykeln.

Förutom Carl-Johan Hamm och Ola Johansson är det Ulf Molin och Timmi Jofur som ställer upp som testpersoner. Efter deras instruktioner ska Jocke Hansson anpassa utrustningen. Han visar hur han har skurit ut i skumgummit i sitsen så att man sitter bättre i den särskilda stolen, och under första testrundan kom man på att fotstöden behöver höjas. Det har lösts tillfälligt med träklossar.

Jennie Andersson jobbar tillsammans med Daniel på Häng på. Hon vet hur det kan vara med handikappidrott.

– Det tar ju ett par gånger innan man hittar vad som funkar. Nästa gång kommer det någon med ett annat handikapp och andra behov.

Victoria Ramalho
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons