Annons

Full pott på första försöket

Bäckängseleven Erik Persson behövde bara ett försök. På senaste högskoleprovet fick han toppresultatet 2,0 poäng.
Borås • Publicerad 2 april 2014
Foto: Anders Robertsson

Det gjorde honom till den yngsta med full pott i Borås förra året.

Erik Persson går sista året på Bäckängs naturvetenskapliga program. När han i sommar tar sin gymnasieexamen har han fler valmöjligheter än de flesta.

Annons

Tack vare toppoängen 2,0 på senaste högskoleprovet behöver han knappast oroa sig om en fortsatt utbildning. Men resultatet kom som en överraskning för Erik Persson.

– Det var ett första försök. Jag tänkte att jag skulle behöva göra det en gång till. Därför kände jag att det inte var hela världen om det inte gick så bra, säger han.

Varför tror du det gick så bra?

– Jag läser snabbt och det gjorde att jag hade god tidsmarginal på läsdelen. När jag var yngre läste jag mycket böcker och det har gett mig ett stort ordförråd. Dessutom har jag en talang för matte. Men jag var samtidigt lite nervös för matten. Då satte jag mer press på mig själv.

Hur förberedde du dig?

– Jag gjorde bara några delar från tidigare prov för att veta hur det var upplagt. Egentligen pluggade jag inte så mycket inför provet.

Över 60 000 personer skrev högskoleprovet förra hösten och inför lördagens prov har omkring 90 000 personer anmält sitt intresse. Det är den högsta noteringen sedan 90-talet. Men för Erik Perssons del var det senaste provet det första och sista.

– Jag ser väl ingen större poäng i att skriva igen. Det skulle i så fall vara för att få alla rätt, säger han och ler.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller i eBT.

Martin Högqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons