Annons

Full fart när restaurangelever bjuder på lunch

Det är full fart i restaurangköket på Almåsgymnasiet. Snart kommer de första lunchgästerna. Under en och en halv timme ska tre rätter och 300 tallrikar serveras. BT var med på finalen för restaurang- och livsmedelsprogrammets gymnasiearbete.
BORÅS • Publicerad 12 april 2018
Lukas Tärnbrant i full färd med att spritsa potatisduchesser.
Lukas Tärnbrant i full färd med att spritsa potatisduchesser.Foto: Anders Robertsson

Mats Ahlberg och hans lärarkolleger har under fem veckor gnuggat 17 sistaårselever på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Almåsgymnasiet. Allt för att deras gymnasiearbete ska klaffa och bli så bra som möjligt.

Mats Ahlberg går igenom dagens arbete med några av eleverna.
Mats Ahlberg går igenom dagens arbete med några av eleverna.Foto: Anders Robertsson

I går var det upp till bevis när 70 inbjudna gäster satte sig vid borden och väntade på att bli serverade.

Annons

– Nu är det eleverna som tar över och jag tar ett kliv tillbaka, säger Mats Ahlberg.

På plats är också kockarna Andreas Lillvik och Marco Quadroni och personal från restaurangbranschen. Dessutom får matgästerna fylla i ett formulär där de betygsätter maten och servicen.

Sandra Windell på väg ut med förrätter till några av matgästerna.
Sandra Windell på väg ut med förrätter till några av matgästerna.Foto: Anders Robertsson

– Det är viktigt att ta del av yrkeskunskap och höra omdömen från andra håll, även om det är vi lärare som sätter de slutgiltiga betygen, säger Mats Ahlberg.

”Det är akut brist på kockar. Jag får minst tre, fyra samtal varje vecka från restauranger, inte bara här i Borås utan även från Stockholm, Göteborg och Norge”

Om bara två månader tar eleverna sin examen och därefter ett yrkesliv. Men det är gynnsamma förhållanden på arbetsmarknaden för kockar och servitörer.

Therese Granlöf gör i ordning några glas med sin egenkomponerade välkomstdrink.
Therese Granlöf gör i ordning några glas med sin egenkomponerade välkomstdrink.Foto: Anders Robertsson

– Det är akut brist på kockar, säger Mats Ahlberg. Jag får minst tre, fyra samtal varje vecka från restauranger, inte bara här i Borås utan även från Stockholm, Göteborg och Norge.

Vad är ditt råd till eleverna?

– Jag tycker att de ska ta till vara på de här möjligheterna. Kanske till och med ta chansen att jobba utomlands. Nordiska kockar är väldigt eftertraktade för att de inte är så specialiserade utan kan lite av varje.

Simon Hell tar upp beställningar från några av matgästerna.
Simon Hell tar upp beställningar från några av matgästerna.

Carl Rosenberg är en av Almås-eleverna. Han vet redan vad han ska göra efter skolans slut.

Kockeleven Carl Rosenberg har redan klart med sommarjobb.
Kockeleven Carl Rosenberg har redan klart med sommarjobb.Foto: Foto: Håkan Persson

–Jag har redan klart med jobb i Lysekil i sommar. Sedan funderar jag åka på backpackresa till Australien och försöka jobba som kock under tiden.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons