Full fart när restaurangelever bjuder på lunch
Mats Ahlberg och hans lärarkolleger har under fem veckor gnuggat 17 sistaårselever på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Almåsgymnasiet. Allt för att deras gymnasiearbete ska klaffa och bli så bra som möjligt.
I går var det upp till bevis när 70 inbjudna gäster satte sig vid borden och väntade på att bli serverade.
– Nu är det eleverna som tar över och jag tar ett kliv tillbaka, säger Mats Ahlberg.
På plats är också kockarna Andreas Lillvik och Marco Quadroni och personal från restaurangbranschen. Dessutom får matgästerna fylla i ett formulär där de betygsätter maten och servicen.
– Det är viktigt att ta del av yrkeskunskap och höra omdömen från andra håll, även om det är vi lärare som sätter de slutgiltiga betygen, säger Mats Ahlberg.
”Det är akut brist på kockar. Jag får minst tre, fyra samtal varje vecka från restauranger, inte bara här i Borås utan även från Stockholm, Göteborg och Norge”
Om bara två månader tar eleverna sin examen och därefter ett yrkesliv. Men det är gynnsamma förhållanden på arbetsmarknaden för kockar och servitörer.
– Det är akut brist på kockar, säger Mats Ahlberg. Jag får minst tre, fyra samtal varje vecka från restauranger, inte bara här i Borås utan även från Stockholm, Göteborg och Norge.
Vad är ditt råd till eleverna?
– Jag tycker att de ska ta till vara på de här möjligheterna. Kanske till och med ta chansen att jobba utomlands. Nordiska kockar är väldigt eftertraktade för att de inte är så specialiserade utan kan lite av varje.
Carl Rosenberg är en av Almås-eleverna. Han vet redan vad han ska göra efter skolans slut.
–Jag har redan klart med jobb i Lysekil i sommar. Sedan funderar jag åka på backpackresa till Australien och försöka jobba som kock under tiden.