Annons

Fritidsledare i Borås häktad för våldtäkter på 12-årig flicka

En fritidsledare i Borås kommun har häktats som misstänkt för våldtäkter på en tolvårig flicka som deltog i verksamhet som han ledde.
Borås • Publicerad 15 mars 2010

Det ska ha hänt fem-sex gånger förra året i lägenheten där mannen i 25-årsåldern bor. Han häktades under helgen av jourdomstol.

Ansvariga i kommundelen känner till häktningen, men hade i går inte beslutat om han ska arbetsbefrias eller om andra åtgärder.

Annons

Mannen nekar och har överklagat häktningsbeslutet.

– Han är bedrövad över att bli anklagad för ett så allvarligt brott, säger försvarsadvokaten Jan Elgmark.

Förra sommaren var mannen ledare i en verksamhet där tolvåringen deltog. Senare under året ska han vid upprepade tillfällen ha träffat flickan i sitt hem och haft sex med henne.

Enligt vad som kommit fram hittills förekom inte hot eller våld. Men att ha sex med någon som inte fyllt 15 år är i princip alltid brottsligt och brukar rubriceras som våldtäkt av barn.

Flickan berättade för anhöriga och andra vuxna om vad som hänt. Det blev polisanmälan och förundersökning mot fritidsledaren.

Mannen greps i slutet av förra veckan och häktades under helgen. Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Men rätten ansåg att han på sannolika skäl är misstänkt, vilket är den starkare graden av misstanke.

– Brottsmisstanken gäller flera tillfällen under hösten 2009. Jag vill inte närmare gå in på omständigheterna eller på relationen mellan honom och barnet, säger kammaråklagare Hedvig Nählinder.

Enligt uppgift är fritidsledaren inte dömd för brott. Han har arbetat inom kommunen i flera år och har fast anställning.

– Jag har fått uppgifter om att en schism mellan honom och någon annan person kan vara bakgrunden och att inget skett på hans arbetstid. Nu måste vi följa upp detta innan vi beslutar om eventuella åtgärder, säger den högste ansvarige politikern i kommundelen.

Att mannen sitter inlåst i häkte kom som en chock för arbetskamrater.

– Ännu så länge är det bara misstankar. Men vi nonchalerar absolut inte detta utan ser allvarligt på att han anhållits och häktats. Nu får vi se vad utredningen kommer fram till, fortsätter politikern.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons