Annons

Frias för hot mot socialen

En 50-årig boråsare som sa att han skulle ta med sig yxa och bensin till socialen friades i dag från åtal för hot mot tjänsteman.
Borås • Publicerad 2 mars 2010

I dag presenteras också en undersökning som visar att hot mot socialsekreterare sällan leder till åtal eller fällande dom.

Boråsaren, en välkänd missbrukare, satt i receptionen på socialkontoret på Göta och drack ök. Han var mycket upprörd över sin boendesituation och en arbetsledare på kontoret gick fram för att prata med honom.

Annons

Då påstås boråsaren ha sagt att han skulle "mörda gnällkärringarna på akutboendet". Mannen sa även att han skulle hämta yxa och bensin och att han var beredd att ta livstidsstraff.

Arbetsledaren uppfattade det som ett hot och gjorde polisanmälan. 50-åringen åtalades, men frias nu av Borås tingsrätt.

Enligt domstolen råder inget tvivel om att mannen pratade om yxa och bensin. Men han förgrep sig inte mot arbetsledaren i dennes myndighetsutövning eller utsatte honom för något direkt hot.

Det mannen sa var riktat mot myndigheten och inte mot någon person, menar rätten.

Sveriges Radio ligger bakom undersökningen som presenteras i dag. 49 anmälningar som berör mordhot mot socialsekreterare i hela landet har granskats.

I de allra flesta fall lades förundersökningar ner för att det inte har gått att styrka brott trots att det ibland fanns vittnen.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons