Annons

Frias för bussolycka på Allégatan – men böter för missad handbroms

Den busschaufför som skenade med bussen längs Allégatan i januari förra året frias från ansvar till den omfattande olyckan.
Borås • Publicerad 27 september 2010
Bussen orsakade stor förödelse längs Allégatan.
Bussen orsakade stor förödelse längs Allégatan.Foto: BT Arkiv

Mannen i 60-årsåldern döms enbart för att ha missat att dra handbromsen vid det tillfälle i december förra året då hans parkerade buss började rulla utanför BL:s personalrum.

Bussen krockade med en parkerad buss framför och han själv hamnade under bussen med ett skadat ben och flera brutna revben som följd.

Annons

Mannen döms för förseelse mot trafikförordningen, så kallad stannandeförseelse, till 500 kronor i böter.

Åtalet om vårdslöshet i trafik alternativt åsidosatt väjningsplikt som gällde den skenande bussen ogillas däremot helt.

Ingen person skadades allvarligt i olyckan men de materiella skadorna blev stora. Efter en inledande sammanstötning med en personbil i korsningen Allégatan/Lilla Brogatan skenade bussen längs Allégatan och tolv fordon demolerades.

En knäckfråga har varit om chauffören orsakat den första krocken genom att åsidosätta väjningsplikten, vilket rätten menar inte är bevisat.

Busschauffören har hela tiden hävdat att det efter krocken blev fel på bussen så att den gasade av sig själv och inte gick att bromsa. Den tekniska undersökningen visade inga sådana tecken, men vid rättegången vittnade en annan chaufför om en liknande incident med en likadan buss och trafikledningen känner till ytterligare ett fall. De aktuella bussarna visade inga tekniska avvikelser efteråt, och tingsrätten menar att fel inte går att utesluta.

Tingsrätten påpekar också att även om det varit utrett att mannen förväxlat broms- och gaspedalerna så hade det inte räknats som vårdslöshet i trafik.

BT har förgäves sökt åklagaren för en kommentar.

Victoria Ramalho
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons