Annons

Friad boråsare hängdes ut som pedofil på Realisten: "Fruktansvärt"

En man i Borås har pekats ut som dömd sexbrottsling av Svenskarnas parti via banderoller och flygblad i mannens bostadsområde. Se fler bilder inne i artikeln.
Borås • Publicerad 13 juni 2013
Foto: Lennart Magnusson
En av de borttagna banderrollerna.
En av de borttagna banderrollerna.Foto: Lennart Magnusson
Skärmdump från realisten.se
Skärmdump från realisten.seFoto: 

Men mannen frikändes från alla anklagelser i Göta Hovrätt redan 2006.

– Det här är fruktansvärt, säger den drabbade mannen som nu polisanmäler händelsen för grovt förtal.

Annons

Sent på onsdag kväll tog sig aktivister till mannens bostadsområde i Borås. Man satte upp banderoller längs en större väg där mannen hängdes ut med fullständigt namn och texten "pedofil i området", och delade ut flygblad i brevlådor i området med samma budskap.

På hemsidan Realisten, som ägs av högerextrema Svenskarnas parti, berättas om aktionen som beskrivs som en "informationskampanj".

Det som aktivisterna inte kollat upp är att mannen friades helt från alla misstankar kring sexbrott i Göta Hovrätt redan i december 2006 - och tilldömdes ett stort skadestånd.

– Det var en vidrig rättegång, en soppa och en historia utan dess like. Det var den absolut mest vinklade förundersökning som jag någonsin har sett, ett rent försök till justitiemord på min klient, säger mannens advokat Mari Schaub.

Mannen fälldes först i tingsrätten, och dömdes till ett fängelsestraff på sex år.

– Tyvärr var inte jag hans försvarare i tingsrätten, då företräddes han av en affärsjurist som normalt inte hanterar brottmål, säger Mari Schaub.

– Jag kompletterade utredningen med ny bevisning och sakkunniga, men min klients alibi fanns redan i det material som polisen förfogade över men valt att inte inkludera i förundersökningen. Om polisen och åklagarmyndigheten gjort ett ordentligt arbete från början så hade man insett att det som påstods var fullständigt osannolikt och inte ens kunde vara sant, eftersom varken tidpunkter eller teknisk bevisning stämde.

Den utpekade mannen befann sig inte i Borås under dagen och kände därför inte till banderollerna eller flygbladen när BT tog kontakt med honom.

– Jag har blivit förtalad från första början, men de fann mig oskyldig och nu blir jag uthängd på det här sättet. Ska jag behöva gå igenom en sådan här pärs en gång till?

Redan i går kväll gjordes en polisanmälan kring ärendet hos Boråspolisen. De uppsatta banderollerna var bortplockade vid 11-tiden på torsdagsförmiddagen.

Erik Terneborn
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons