Annons
Den 28 maj får fotbollen maka på sig för motorcyklar.
Borås • Publicerad 20 februari 2010
Lars Amberntsson, Thomas Ahremark och Benny Swensson är männen bakom satsningen på Borås Freestyle & Supercross Show.
Lars Amberntsson, Thomas Ahremark och Benny Swensson är männen bakom satsningen på Borås Freestyle & Supercross Show.Foto: Bengt Lagerstedt

Då drar motorcyklarna in på Borås Arena för Borås Freestyle & Supercross show.

Showen består av tävlingar dels i fresstyle, dels i supercross som är en tuffare form av motcross.

Annons

Supercross är i sin tur indelad i fyra klasser: MX 1 (450 kubik), MX 2 (250 kubik), ungdom (85 kubik), 6–8 år (50 kubik).

– Vi vill göra en show för hela familjen, säger Thomas Ahremark.

Tillsammans med Benny Swensson och Lars Amberntsson, som tidigare både tävlat själva och drivit ett proffsteam, har han bildat ett bolag som arrangerar tävlingen tillsammans med Borås Stad och tio samarbetspartners. Tanken är att tävlingen skall vara en angelägenhet för bygden och bidra till att göra Borås roligare.

– Vi har gjort tävlingen mer intensiv än andra tävlingar säger Thomas Ahremark. Det är bara fem varv, med mycket hopp och tät racing.

Showen kring tävlingen innebär även att Rydell & Qvick kommer att spela från en stor scen som placeras mitt i tävlingsarenan.

Benny Swensson har kört motorcykel sedan 1973 och Lars Amberntsson sedan 1976–1977 ungefär och de har båda tävlat, innan de startade sitt team. Sandra Adriansson är en produkt av deras team. 2008 bestämde de sig för en timeout och då föddes tanken att ordna en egen tävling.

Från början var tanken att tävlingen skulle ordnas på Borås Skidstadion vid Ymerstugan, men så kom förslaget från Boårs stad att lägga den på Borås Arena i stället.

– Både fritidschef Hans Forsman och arenachefen Stig Johansson har varit till stor hjälp, säger Lars Amberntsson.

– Detta är lite av tanken med arenan, säger Stig Johansson. Redan från början sades det att den inte bara skulle användas för fotboll. Att vi har konstgräs och uppvärmning underlättar för andra användningsområden, utan att gräset förstörs.

Benny Swensson säger att Borås Arena är unik som crossarena. Läktarna ligger så nära att när åkarna gör hopp tio meter upp i luften med sina motorcyklar kan man sitta och titta på underredet från sin plats. Det känns nästan som att vara mitt i banan.

Borås Freestyle & Supercross Show

- Budget tre miljoner kronor

- 100 personer arbetar med projektet

- 180 lastbilar med grus skall köras in på Borås Arena, där gräset först har skyddats med flera lager av bland annat plastduk och plyfaskivor.

- Rydell & Qvick spelar på en stor scen mitt i tävlingsarenan.

- Byggtid cirka 14 dagar

- 10 samarbetspartners är med och sponsrar, varav åtta lokala och två motorcykelföretag.

- Biljetter släpps den 1 mars

- Mer information på www.xsport.se

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons