Annons

Förvirrande skyltdjungel

Nu börjar boende tröttna på trafikvirrvarret med olika fartgränser igenom och kring skolorna i Sandared.
Borås • Publicerad 4 maj 2008
Foto: 
Foto: 
Johanna Grapengiesser -Andersson med sonen Jacob, vill ha skarp 30-gräns på alla gator runt skolan i Sandared.
Johanna Grapengiesser -Andersson med sonen Jacob, vill ha skarp 30-gräns på alla gator runt skolan i Sandared.Foto: Bengt Lagerstedt

– Det ska vara 30 kilometer i timmen på alla gator här , anser Johanna Grapengiesser -Andersson, ordförande i Sandareds intresseförening. Skolorna i Sandared ligger utefter Skolvägen på var sin sida av Alingåsvägen.

På den västra sidan om Alingsåsvägen ligger Sandaredsskolan för låg och mellanstadium. Där är det skarp fartgräns på 30 kilometer i timmen.

Annons

Men på den östra sidan, där högstadiet huserar i Sandgärdsskolan är det 50.

– Vad är skillnaden är det inte en skola med barn där också också, undrar rektor Catarina Berg?

EU-moppe

På högstadiedelen är eleverna äldre, men i gengäld körs det EU-moppe ut på den delen av gatan.

På Alingsåsvägen mellan skolbyggnaderna har man ännu en variant av 30. Rekommenderad fart 30 kilometer i timmen på grund av farthinder.

– Här kör tung trafik norrifrån, som tar genvägen rakt igenom samhället mot riksväg 40, säger Johanna Grapengiesser -Andersson .

Ännu tokigare blir det när man ska köra ut på Göteborgsvägen från Alingsåsvägen.

I korsningen finns inga skyltar som talar om att man kör ut på en 30 väg. Samma visa är det vid utfarten från Kvarnstigen. Det innebär att det går att hålla 50 ända tills dess att det dyker upp en 30 skylt efter vägen.

– Tydligen är det olika ansvarsområden på gatorna i Sandared. Vägverk och kommun delar på ansvaret, men ingen vill kännas vid det, säger Calle Andell, ordförande i Sandareds föräldraförening. Kan någon myndighet ha stake nog att frivilligt kliva fram och säga att detta har blivit fel, nu rättar vi till det?

Jörgen Fors på gatukontoret välkomnar en dialog med skola och föräldrar och vägförening. Han tycker att det kan vara rimligt med en 30 gräns för hela området.

Annons

Men synpunkterna som förs fram är nya för honom.

– Men det har inte varit någon diskussion om detta tidigare.

Lars Nilsson på Vägverket förvånas över den uteblivna skyltningen vid Alingsåsvägen-Göteborgsvägen.

– Det ska vara skyltat att man kör in på en 30 väg. Det ska vi titta på.

Anders Wasén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons