Annons

Förundersökning mot poliser öppnas igen

Chefsåklagare Bengt Landahl vid riksenheten för polismål har beslutat att öppna förundersökningen om fallet med den oskyldige boråsaren som blev mycket illa behandlad då han vill hjälpa polisen.
Borås • Publicerad 3 april 2014
Den oskyldige mannen har för BT berättat att han blev mycket illa behandlad av polischefen.
Den oskyldige mannen har för BT berättat att han blev mycket illa behandlad av polischefen.Foto: Lennart Magnusson

Den lades tidigare ner eftersom åklagare ansåg att brott inte kunde bevisas.

– Det ska hållas förhör med två personer som har gjort iakttagelser. Självklart är det så att om det genom förhören framkommer ytterligare uppgifter så får man kanske gå vidare med det också, säger Bengt Landahl.

Annons

Den oskyldige mannen har i BT berättat att en civilklädd och ledig polischef tryckte upp honom mot ett skyltfönster som sviktade av kraften och tyngden. Efteråt ville ingen på polisstationen berätta vem som ingripit så bryskt.

Både han och sonen, som också var helt oskyldig, satt inlåsta i celler i åtta timmar. Pojken, som fyllde år den dagen, fick inte ens kontakta sin oroliga mamma och pappan fick inte ens gå på toaletten.

Det började då han och pojken gick mot polisstationen för att lämna in en jacka med mobiltelefoner som misstänkta personer hade slängt ifrån sig innan de greps för en stöld hos en åldrig kvinna.

Men på väg dit greps pappan och sonen som misstänkta för stölden. Det kom två polisbilar och sammanlagt minst sju uniformerade poliser.

Dessutom den höge polischefen, men mannen visste i det skedet inte att det var en polis. Han trodde det var någon som råkade passera och ansåg sig ha rätt att hjälpa till.

– När han tryckte upp mig mot ett skyltfönster trodde jag det skulle krossas. Jag försökte få honom att ta det lugnt men fick höra att jag skulle hålla käft. Det fanns ju andra poliser och jag förstod inte varför han gick på så mot mig, berättar mannen.

– Jag hade inte behandlats så här om jag pratat bättre svenska och verkat mer svensk. Jag var först både kränkt och arg och ledsen och ville driva detta vidare. Men jag orkade och vågade inte, säger mannen.

Pappan hade först tänkt gå till motattack mot "civilisten", som han kallar polischefen. Men sonen hindrade honom.

– Jag kunde inte tänka mig att det var en polis som uppträdde så här och det var väl tur för mig att min pojke hade koll på läget. Annars hade det väl blivit konsekvenser för mig trots att jag var helt oskyldig.

Pappan har alltså sagt att han inte vill driva ärendet vidare.

– Det har ingen avgörande betydelse. Kommer det fram nya uppgifter så kan man inte slå sig till ro med ett beslut som något definitivt. Finns omständigheter som hade kunnat påverka mitt beslut så ska man vidta utredningsåtgärder om det krävs för att komma till ett bättre beslut, säger Bengt Landahl.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons