Annons

Förundersökning mot Hartikainen läggs ner - för lång tid har gått

Förundersökningen läggs ner mot pastor Leo Hartikainen som misstänktes för ofredande av flickan som utsattes för demonutdrivning i Borås.
Borås • Publicerad 23 mars 2012

Händelsen som utretts av polisen ska ha inträffat under våren 2010 i församlingen The Rivers tidigare lokal. Men ofredande är ett brott som preskriberas efter två år och det går inte exakt att fastställa när flickan kan ha blivit ofredad.

– Flickan har inte kunnat precisera tidpunkten, fast det lutar åt att två år har gått och då går det inte att väcka åtal. Men det innebär inte att jag uttalar mig om gärningen som sådan utan bara om tiden, säger kammaråklagare Daniel Larson som på fredagen beslutade att lägga ner utredningen.

Annons

Han skriver i sitt beslut att tidsosäkerheten måste räknas de misstänkta tillgodo enligt allmänna rättsprinciper.

Leo Hartikainen var inte den ende misstänkte. En annan församlingsmedlem misstänktes för medhjälp till ofredande och även mot honom har förundersökningen lagts ner.

BT har tidigare skrivit om bakgrunden:

I polisförhör berättade flickan att hon under ett möte hos The River skulle gå fram inför andra och erkänna sina synder. Leo Hartikainen stod alldeles intill och höll handen över henne. Hon föll omkull och Hartikainen ska då ha stött till henne med sin fot. En annan församlingsmedlem ska ha filmat flickan då hon på golvet, halvnaken med blottat kön.

Hon kände sig oerhört förnedrad.

Efteråt sveptes flickan in i en filt och sattes på en stol. Sedan fortsatte filmningen.

– Jag skulle tacka Jesus för att han räddat mig.

BT nådde inte Leo Hartikainen i går, men i förhör förnekar han brott:

– Jag minns inte om hon föll. Ingen har gjort något mot hennes vilja. Det är helt främmande, sa pastorn till polisen.

Den andre församlingsmedlemmen förnekar också brott. Han berättade i förhör att många filmades, fast minns inte om flickan var en av dem:

Annons

– Det kan ha varit så att hon låg på golvet, det är inte ovanligt att folk faller när Gud rör dem. Men jag kan inte minnas att hon ofredats eller att kläder hasat ner.

Polisen gjorde husrannsakan hemma hos honom men hittade ingen film. Han trodde att inspelningar kunde ha förstörts då en dator kraschade.

Flickans pappa och styvmamma samt två pastorer som inte är med i The River stod nyligen inför rätta, anklagade för att ha plågat flickan som ansågs förhäxad. De är åtalade för brott som inte skett hos församlingen och dom väntas i början av april.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons