Annons

Första gången Swegmark berättar - så fick vi Pinocchio till Borås

Februari 2005. Vi börjar där.
Borås • Publicerad 16 maj 2008
Foto: Lennart Magnusson

Hasse Perssons kritikerrosade fotoutställning Real/Unreal skapar både rubriker och lockar långväga besökare till Borås.

En av dem är Jim Dine. Flankerad av sin fru Diana Michener. De har rest från sin bostad i Tyskland enbart för att betrakta gode vännen Perssons fotografier.

Annons

Vad han inte vet är att besöket i Borås kommer att resultera i en konkret fråga om att skapa ett landmärke för staden. Vad han inte heller vet är att den efterföljande debatten kommer att vara en av de mest omfattande någonsin.

Vad han verkligen inte vet är att en nio meter hög bronsskulptur kommer att invigas drygt tre år senare. BT kan nu berätta om kvällen då tanken om Pinocchio antog en fastare form.

Kvällen då Jim Dine introducerades för tanken att totalrenovera Borås silhuett. En kväll under besöket i Borås bjuds konstnärsmakarna Dine och Michener hem på middag hos Bengt och Berit Swegmark.

Vid bordet finns även Hasse Persson och hans hustru. Det diskuteras konst och äts hemlagad mat.

Soppa till förrätt. Fisk till varmrätt. Diana Michener minns kvällen.

– Det var en fantastiskt fin kväll. Vi var hemma hos Swegmarks och njöt av en typiskt svensk måltid. Sedan gick vi upp på deras takterass och pratade länge, säger hon.

Men det dröjde till kvällens sista timmar innan frågan om Pinocchio fördes på tal.

Och lustigt nog var det en walk in Borås, alltså en promenad som resulterade i skulpturen Walking to Borås.

Bengt och Berit Swegmark hade planerat kvällen långt i förväg.

– Vi hade funderat på det länga. Det var ungefär tio minusgrader. Jim och Diana hade inte direkt kläder för det klimatet så vi erbjöd oss att följa dem tillbaka till hotellet, säger han och fortsätter:

Annons

– Men det fanns en baktanke med det från vår sida. Vi gick med dem till platsen där Pinocchio står i dag. Sedan frågade vi Jim om han kunde tänka sig att göra något åt Borås just där.

Jim Dines fru, Diana minns makens reaktion:

– Jim tvekade inte en sekund. Han visste direkt att han skulle göra en stor Pinocchio.

Vad tyckte du om idén?

– Jättebra! Jag tyckte att det lät hur bra som helst. I mitt huvud såg jag kolossen på Rhodos framför mig, minns hon.

Fröet var planterat.

Och makarna Swegmark kunde påbörja arbetet med att få skulpturen till Borås.

Att informera kulturnämnden var det första steget.

– Vi visste att det länge funnits en önskan om ett landmärke på den platsen. Vi presenterade vårt förslag – som var en Pinocchio av Jim Dine. Men kulturnämnden hade inte pengar att finansiera projektet på egen hand, vilket jag misstänkte. Då sade jag att jag kanske kunde lösa det, säger Swegmark.

Jakten på donatorer tog vid.

Annons

En av dem som tillfrågades var Gunnar Ivarsson – en av Wästbyggs grundare.

Ivarsson har berättat att Swegmark hade tre krav på donatorn. Genuin boråsare.

Kunna donera tre miljoner.

Gilla Pinocchio.

Gunnar Ivarsson svarade dock utan betänketid.

– Jag gillar inte Pinocchio.

Bengt Swegmark medger att Ivarsson var en av dem som tillfrågades, men att summan är felaktig.

– Det vi diskuterade var ett hyggligt belopp. Långt ifrån tre miljoner, menar Swegmark.

Donatorerna har under hela processen hållits hemliga.

Fullständigt inkognito.

Annons

Bengt Swegmark har varit talesperson. Men även han har avböjt att uttala sig om Pinocchio – tills nu.

Vad BT erfar så är Swegmark själv en av donatorerna. Något han dock avböjer att kommentera.

Men Tore G Wärenstams stiftelse, delägare i Gota Media som i sin tur äger Borås Tidning har bidragit med pengar. Och enligt Swegmark är donatorerna många många fler.

I september 2005 avslöjar BT för första gången planerna på en stor skulptur i slutet av Allégatan. När skissen på det tilltänkta 60-metershuset i glas presenteras under Vision Borås-dagen på Borås Arena, finns en liten figur med i närheten av rondellen.

Stadsarkitekt Tomas Rossing skrattar när han berättar att det inte är den välkända knallen. Det är en nio meter hög skulptur av Pinocchio.

När sedan BT återigen skriver om Pinocchio i december samma år framkommer det att Bengt Swegmark, i form av donator och ordförande för Fokus-stiftelsen i Borås är den pådrivande i frågan om skulpturen.

Kulturnämndens ordförande Bengt Wahlgren (fp) kommenterar även han den påtänkta skulpturen och är uteslutande positiv. Något han inte var från början.

– Jag var tveksam. Men jag tog reda på fakta om vad Pinocchio stod för. Sedan ändrade jag uppfattning. Jag kan tycka att diskussionen som följt i media efteråt inte var saklig. Jag tycker att man kan ställa ett krav på seriösa debattörer om att ha rätt kunskap. Det blev ju oerhörda insändarstormar på insändarsidorna i BT, säger Wahlgren.

Det är nu, i slutet av 2005 som insändarstormen till BT blåser igång på allvar. Många uttrycker sitt missnöje över skulpturen

– Jag ställer mig mycket frågande. Om någon sagt att figuren skulle placeras i anslutning till Borås Djurpark hade jag kunnat förstå det, skriver Per Åke Magnusson i en insändare den 18 december och flertalet resonemang i samma ton förs fram av irriterade debattörer.

Annons

Pinocchio har tveklöst blivit det stora samtalsämnet i bygden. I mitten av februari intervjuas den då nyligen tillträdde chefen för konstmuseet, Hasse Persson i BT.

Han har svårt att dölja sin upphetsning och menar att det är en världssensation om skulpturen kommer till Borås.

Det anser han fortfarande.

– En av världens främsta konstnärer bestämmer sig för att göra ett konstverk till Borås. Det är inget annat än en sensation. Från början tror jag bara att det var Bengt (Swegmark) som trodde på idéen. Men Jim Dine ville göra det. Jag tycker kanske inte att det är hans bästa beslut rent konstnärligt men hans hjärta har fastnat för Borås, säger Persson.

I mars enas konstkommittén om att skicka vidare ärendet till kulturnämnden och kommunstyrelsen med tanke på omfattningen.

Nu har Pinocchio blivit politik.

Bengt Swegmark anser att den demokratiska processen gått till på ett fullständigt korrekt sätt.

– Vi har följt alla regler till punkt och pricka. Ärendet passerade fyra demokratiska instanser som alla gillade förslaget. Konstkommittén, kulturnämnden, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Hela tiden fanns chansen att säga nej till vårt förslag, redan från första början.

Det har pratats om villkorad sponsring. Hur ser du på det?

– Vårt förslag var en Pinocchio-skulptur av Jim Dine. Det var det frågan gällde. Det hade räckt med ett nej tack så hade det inte blivit något.

Annons

Rätt eller fel? Frågan har diskuterats flitigt och för Solveig Kjörnsberg (s) är det en principsak

– Det grundläggande problemet här är att den som har ett antal miljoner på banken har mer makt än det som har noll.

Men många jobbar hårt för att skulpturen skall bli verklighet i Borås. Kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (fp) och kommunstyrelsens före detta ordförande Björn Bergquist (m) marscherar i fronten för majoriteten som vill se Pinocchio i Borås.

För Bergquist väcker debatten om träpojken minnen från barndomen. Minnen från staden han delvis växte upp i. Minnen från Kristinehamn.

Platsen för en 15 meter hög skulptur av självaste Pablo Picasso.

– Jag såg likheter. Där har debatten lagt sig vid det här laget och iställningen till skulpturen är positiv. Jag tyckte att samarbetet med Jim Dine lät oerhört intressant och tänkte att det här skulle kunna bli något liknande, säger Bergquist och fortsätter:

– När du kör in i Kristinehamn numera står det på en skylt ”Picasso valde också Kristinehamn”. Tänk om det står här att Jim Dine valde Borås om några år.

Den 22 mars bjuder BT in till debatt. Det är trångt i lokalen när över 100 personer söker sig till BT-huset för att ventilera sina åsikter. I juni anländer sedan Jim Dines miniatyrmodell av skulpturen.

Samtidigt berättar Hasse Persson att donationen på 8,5 miljoner från de hemliga donatorerna är säkrad. Det mesta tyder nu på att bronspojken till slut hamnar i Borås – även om delar av majoriteten börjat tveka...

I februari skall kommunstyrelsen fatta ett beslut om att ta emot Pinocchio eller inte. Majoriteten är fortsatt positiv.

Annons

Opposotionen inte negativ – men tvekande. Men även inom majoriteten börjar vissa vackla. Kalla fötter kanske.

Under ett möte med kommunstyrelsens majoritetsgrupp på Borås Arena kallas Hasse Persson in för att i det närmaste mässa om Pinocchio och Jim Dine.

Han håller ett cirka 45 minuter långt föredrag där han läser upp stycken ur originalberättelsen, berättar om sagans sensmoral och talar om Dines storhet som konstnär.

Uppdraget lyckas. När Persson talat färdigt är majoriteten återigen överens – Pinocchio skall stå i Borås. Morgan Hjalmarsson minns mötet.

– Det var positiva tongångar efter det. Jag tror att alla på det mötet fick en aha-upplevelse. Förstod vad Pinocchio stod för.

Samtidigt säger oppositionen nej till skulpturen. Den 16 mars tas det slutgiltliga beslutet.

En drygt tre timmar lång debatt i kommunfullmäktige slutar i en omröstning. Alla majoritetens ledamöter röstar ja.

Pinocchio hamnar i Borås.

Jim Dine jublar när BT ger honom beskedet i Paris.

– Men är det klart nu? De ska inte träffas och diskutera mer? Jag är stolt, jag har aldrig tidigare blivit tillfrågad om att göra något liknande, säger han.

Annons

Arbetet med skulpturen kan nu sätta igång i Walla Walla.

I oktober gör BT-journalisten Krister Persson en resa till gjuteriet för att övervaka arbetet.

Skaparen är lugn. När boråsarnas reaktioner kommer på tal är det en avslappnad Dine som svarar.

– Glöm inte att den är nio meter hög. Du kommer inte undan den rackarn. Det är en aggressiv pjäs, det kommer man inte ifrån.

På natten den 4 maj anländer Pinocchio till Sverige och Göteborg. Två dagar senare förs han punktmarkerad av BT till Borås i två containrar. Arbetet som mest kan liknas vid mastodont-mekano tar vid.

När Morgan Hjalmarsson idag ser tillbaka på processen är det framförallt lättnad han känner.

– Lättnad och glädje. Ett tag var jag nervös för att donatorerna skulle dra sig tillbaka. Framförallt när skulpturens placering diskuterades. Men den hamnade ju i slutet av Allégatan till slut. Hade den inte gjort det vet jag inte om donatorerna hade varit kvar, säger han och fortsätter:

– Själva idén om Pinocchio är ju egentligen helt galen. Men konst och kultur ska vara lite galet.

Jim Dine har haft ett antal olika perioder i sitt konstnärsskap. Perioder då han fokuserat på ett enda motiv. Ett tag var det verktyg. Sedan hjärtan och morgonrockar. Och nu Pinocchio.

Björn Bergquist vill helst inte spekulera i hur debatten hade förts om motivet varit en nio meter hög morgonrock.

Annons

– Det var visserligen en fin möjlighet att få hit en stor konstnär. Men hade det handlat om en morgonrock hade den nog fått sitta på en knalle i så fall, säger Bergquist och skrattar.

I dag är det så dags för Pinocchio att visa sig för boråsarna. Det är drygt tre år sedan den där middagen hemma hos paret Swegmark.

Drygt tre år sedan tanken om en Pinocchio i Borås blev någorlunda verklig. Drygt tre år sedan paret Swegmark under en promenad ställde frågan till Jim Dine.

Nu har fantasin blivit verklighet. Fantasin som startade med en liten idé. Som vållade stor debatt.

Och slutade med en gigantisk skulptur.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons