Annons

Första föreläsningen om sköldkörtel

Insändaren i BT ledde till en studiecirkel om sköldkörtelsjukdom – några månader senare har den redan 50 deltagare.
Borås • Publicerad 20 februari 2014
Foto: Lennart Magnusson

Igår ordnades en första föreläsning för att nå ut till ännu fler.

Elma Weezepoel skrev insändaren i Borås tidning i höstas, om svårigheterna med att få hjälp som sköldkörtelsjuk. Nina Eriksson läste den och agerade genast:

Annons

– Jag tog kontakt direkt och vi bestämde oss för att vi skulle starta en studiecirkel. Vi vill vara öppna för vi vet att det finns så många som har de här problemen, säger Nina Eriksson.

Intresserade strömmade in i rask takt. Idag ingår omkring 50 personer i studiecirkeln, som drivs i Studiefrämjandets regi. Framöver finns planer på att dela upp gruppen i flera mindre.

– Då kanske vi kan fördela olika ansvarsområden mellan grupperna, säger Yeni Karlsson från Studiefrämjandet.

Igår arrangerade gruppen sin första offentliga aktivitet, en föreläsning om kost och hälsa med Therese Jalderyd Thorstensson. Det är en hjärtefråga för Nina Eriksson, som själv känner att hon har fått mycket hjälp av att lägga om kosten.

– Det är så mycket som hänger ihop med kosten och vad man stoppar i sig. För mig är socker, gluten och stärkelserik kost helt olämpligt, säger hon.

Ett 30-tal åhörare dök upp till föreläsningen – majoriteten av dem ingår inte i studiecirkeln utan var andra intresserade.

– Det finns 400?000 diagnosticerade med sköldkörtelproblem och ingen vet hur många som är odiagnosticerade. Intresset är jättestort, säger Yeni Karlsson.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons