Annons

Första dagen på nya jobbet

Onsdagen var första dagen på nya jobbet för förre SIF-basen i Borås Per-Anders Larsson. Nu är han regionchef i det nya fackförbundet Unionen.
Borås • Publicerad 2 januari 2008
På språng för facket. Per-Anders Larsson är chef för det nya fackförbundet Unionens region i Sjuhärad och Halland.
På språng för facket. Per-Anders Larsson är chef för det nya fackförbundet Unionens region i Sjuhärad och Halland.Foto: Anders Robertsson
- Vi kommer att fortsätta att driva en stark regional verksamhet nära medlemmarna, säger Per-Anders Larsson.
- Vi kommer att fortsätta att driva en stark regional verksamhet nära medlemmarna, säger Per-Anders Larsson.Foto: 

Det såg lite ödsligt ut i korridorerna på fjärde våningen i företagscentret K11, före detta Bergsäterskolan, på onsdagen. I stort sett var det bara chefen Per-Anders Larsson själv som höll ställningarna men från och med nästa vecka blir det liv och rörelse igen.

I alldeles nya lokaler jobbar här nämligen 14 anställda varav tio ombudsmän i den nya fackjätten Unionen region Sjuhall omfattande de före detta SIF- och HTF-facken i Sjuhärad och Halland med 12 000 medlemmar.

Annons

Flytten skedde faktiskt redan under hösten då HTF och SIF i Borås sade upp sina gamla lokaler på Allégatan respektive Katrinedalsgatan för att samlokalisera sig.

– Oavsett beslutet om samgåendet de båda fackförbunden emellan så hade vi flyttat ihop lokalt, det finns många fördelar att vinna i gemensamma lokaler, säger Per-Anders Larsson. Vi är den första regionen i det nya förbundet som genomfört detta och nu är vi redan ett samtrimmat lag.

Här handlar det inte om en centralisering framtvingad av medlemsflykt eller dålig ekonomi.

– Nej tvärtom. Vi kommer att driva en fortsatt stark regional verksamhet nära medlemmarna, säger Per-Anders Larsson. Sammanslagningen ska ses mot bakgrunden av att gränserna suddats ut mellan förbunden och att det inte fanns något skäl att konkurrera.

Dessa båda tjänstemannaförbund på den privata sidan har inte drabbats lika hårt av medlemsraset som LO-förbunden. Även om en del valde att lämna a-kassan vid förra årsskiftet av ekonomiska skäl så stannade de kvar i facket.

– Jag är inte oroad. Vi lägger stor kraft på att synas ute på företagen och jag tycker mig se att växande intresse från de yngre att bli aktiva på förtroendeposter, säger Per-Anders Larsson.

Men Unionen ska inte bara vara ett fackförbund för tjänstemän utan även chefer och medlemmar som gått över till egen verksamhet, säger han.

Detta är Unionen: Ett helt nytt fackförbund bildat av HTF och SIF den I januari 2008.Det är Sveriges största fackförbund på den privata arbetsmarknaden och landets största tjänstemannaförbund.Unionen har cirka en halv miljon medlemmar i fler än 65.000 företag och organisationer, och 45.000 förtroendevalda.Unionen är indelad i 19 regioner.Ordförande är Mari-Ann Krantz som kommer från Töllsjö.Regionen Sjuhall innefattar Borås, Bollebygd, Mark, Tranemo, Ulricehamn, Svenljunga, Varberg och Falkenberg.Sjuhall har 11.747 medlemmar varav 1.342 är chefer och 78 egna företagare.

Torkel Ivarsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons