Annons

Först i Borås: "Känns självklart"

Ekologisk mat har länge varit ett självklart innehåll i matbutikernas diskar och hyllor.
Borås • Publicerad 18 augusti 2014
Foto: Jan Pettersson

Nu har även restaurangbranschen i Borås hakat på trenden – från och med i dag serverar Restaurang astern Kravmärkt lunch på Pulsen konferens.

– Det känns självklart att satsa på Kravmärkt mat. Fler och fler gäster har efterfrågat det, säger restaurangansvarig Mikael Berglund Hveem.

Annons

Sedan tidigare serverar ett fåtal andra restauranger i Borås Kravmärkt mat, men Restaurang Astern är först med att satsa fullt ut på en ekologisk lunch för sina gäster.

– Vi har alltid haft ett miljötänk, så denna lösning kändes självklar. Det är en stor utmaning att välja rätt bland varor till bra priser, men det är absolut värt ansträngningen.

En restaurang kan Kravmärkas i olika nivåer, och hittills befinner sig Restaurang astern på första nivån av tre. Det innebär att en fjärdedel av de varor som de köper in ska vara kravmärkta eller ekologiska.

– Vi arbetar även aktivt med att minska matspillet och sopsortera det som trots allt slängs på restaurangen. Ambitionen är att i framtiden bli ännu mer miljömedvetna och att hälften av all mat ska vara Kravmärkt, säger Mikael Berglund Hveem.

Föreningen Krav har de senaste åren sett att allt fler restauranger satsar på Kravmärkt mat, mycket tack vare deras aktiva satsningar på arbetet, menar försäljningschefen Johan Cejie.

– Vi har fokuserat på att få branschen att öka sin klimatmedvetenhet, och vi ser att de har lyssnat. Jag gissar på att minst 1 000 restauranger runt om i landet är Kravmärkta före årsskiftet, säger han.

Han fortsätter:

– Efter alla larm om både buffel- och hästkött har folks krav på vad det stoppar i sig ökat. Om en restaurang satsar på ekologiskt får den ofta ett högre förtroende bland gästerna.

Så kravmärks en restaurang

Kravmärkningen för restauranger finns i tre nivåer: 25, 50 och 90 procent.

För att bli certifierad på första nivån, 25 procent, måste alltså en fjärdedel av alla inköp som restaurangen gör vara Kravmärkta eller ekologiska.

Utöver detta ska restaurangen ha utbildad personal inom området, jobba för att utöka andel Kravmärkt mat, samt ha ett grundläggande bra miljöarbete.

Restauranger kan sedan öka sin certifiering upp till de högre nivåerna då kraven ökar.

Niclas Liljenby
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons