Annons

Förskolan: ”Finns inte alltid ett knä när de är ledsna”

Barnen är allt längre på förskolan och antalet barn per anställd är fortsatt högt i Borås.
Borås • Publicerad 5 september 2010
Anna-Karin Davidsson hjälper Astrid Birgersson och Melvin Furuskog Plos. På avdelning Rönnbär på Björkgården går det 21 barn på 2,89 pedagoger.Barntätheten på förskolan har ökat stort de senaste tio åren. Förskolläraren Anna-Karin Davidsson vittnar om att man inte hinner med alla barn.
Anna-Karin Davidsson hjälper Astrid Birgersson och Melvin Furuskog Plos. På avdelning Rönnbär på Björkgården går det 21 barn på 2,89 pedagoger.Barntätheten på förskolan har ökat stort de senaste tio åren. Förskolläraren Anna-Karin Davidsson vittnar om att man inte hinner med alla barn.Foto: Anders Robertsson

– Man hinner inte med alla barn, säger Anna-Karin Davidsson, förskollärare på Björkgården i Sjömarken.

Barnen på avdelning Rönnbäret trängs i hallen när de går in för att äta lunch. Det är 21 barn mellan 2,5 och 5,5 år på 2,89 pedagoger.

Annons

– Personalen har det tufft och för barnens del innebär det att det inte alltid finns ett knä när man är ledsen, säger rektor Elisabeth Sehlman Bäckström.

När hon själv arbetade på Björkgården som pedagog på 90-talet var det 16 barn på 2,75 årsarbetare på motsvarande avdelning.

– Dessutom är barnen allt längre tid på förskolan idag. Vi har många barn på förskolorna i området som har över 50 timmars närvarotid i veckan.

Till detta kommer också ett allt större krav på dokumentation när det gäller barnen, exempelvis utvecklingssamtal och portfolio.

Elisabeth Sehlman Bäckström är skeptisk till nya politikerlöften om minskade grupper.

– Samtidigt är vi luttrade. Jag vet att vi får en pott med pengar och den måste vi förhålla oss till.

Hon vill dock lyfta fram sin personal.

– De gör ett fantastiskt jobb trots förutsättningarna. Men det optimala hade varit syskonavdelningar på 15–16 barn och småbarnsavdelningar på 10–12 barn, säger hon.

Jämfört med början av 2000-talet har barntätheten ökat med 25–30 procent i Sandhults kommundel. Joakim Cannerfors är verksamhetschef för skola och förskola i Sandhult och har de senaste åren arbetat med att följa utvecklingen när det gäller barntäthet på förskolor i hela Borås.

Han framhåller att barntätheten generellt har ökat på förskolorna i Borås även om ökningen är något högre i Sandhults kommundel.

Annons

– I våra kvalitetsredovisningar framgår det att barntätheten är för stor för att personalen fullt ut ska klara läroplanens pedagogiska intentioner, säger Joakim Cannerfors.

Enkäter i kommundelen visar också på en oro hos föräldrar. De menar att barngruppernas storlek omöjliggör för personalen att kunna ha bra uppsikt och kontroll över alla barn.

Hanna Grahn Strömbom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons