Annons

Förskolan där naturen inte är ute

Leka ute, äta ute, sova ute.
Borås • Publicerad 30 maj 2008
Det vimlar av grodyngel i Kypesjön, konstaterar Viktor Jonsson, Ester Albrecht, Alexander Wängerstedt och Maria Falk.
Det vimlar av grodyngel i Kypesjön, konstaterar Viktor Jonsson, Ester Albrecht, Alexander Wängerstedt och Maria Falk.Foto: Karin Samuelsson
Edvin Mansén letar gömda kaniner i skogen.
Edvin Mansén letar gömda kaniner i skogen.Foto: Karin Samuelsson

Den här veckan har Montessoriförskolan Globen flyttat utomhus.

Det har varit ovanligt fint sommarväder i några dagar, men det är inte därför Globen har flyttat ut. Utedagarna är planerade sedan lång tid tillbaka och solen och värmen blev bara en extra bonus.

Annons

– Det är klart att det hade varit lite tuffare för ett par veckor sedan, när det bara var fyra grader varmt. Men vi hade kört i alla fall, vi hade fått klä oss annorlunda bara, säger Mira Luks, föreståndare på Globen.

En skogsdunge vid Kypesjön har varit förskola den här veckan.

– Det har nästan varit enklare än vi trodde. Först tänkte vi ”hur ska man aktivera alla barn hela tiden”, men det fanns massor av bra idéer när vi väl började fundera, berättar Mira Luks.

Första dagen hade förskolan löst fiskekort till barnen, då fiskade de med riktiga spön och fick faktiskt två regnbågar. Resten av tiden ”fiskar” barnen grodyngel i stället, det finns gott om dem i sjön.

Sexåringarna fick ha Hitta Vilse-kurs, om vad man ska göra om man kommer bort sig i skogen.

– Om man springer runt kommer man bara mer vilse, förklarar Philip Lappas.

– Och då blir det svårare för föräldrarna att hitta en, tillägger Oscar Pettersson.

Men barnen har också egna idéer om hur man kan klara sig i skogen.

– Om man vet att man inte ska komma ihåg hur man hittar tillbaka sen, så kan man lägga saker efter sig som ett spår, funderar Gabriella Erdås.

De minsta barnen gick på långpromenad, runt hela Kypesjön, och samlade natursaker. Sedan var det dags för middagslur i vindskyddet.

Annons

– Det har funkat jättebra. De blir extra trötta av att vara ute hela dagarna och en promenad på en kilomter är långt för dem. Så de somnade faktiskt fort och lätt, fast det var utomhus, säger Hanna Persson.

För personalen på Globen har utedagarna gett mersmak. Det lär bli fler sådana i framtiden.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons