Annons

Företagen står still i väntan på att få el

För många av företagarna blir branden på Hulta ett tungt avbräck. Sagaform är hårdast drabbat.
Borås • Publicerad 20 augusti 2008
Per Löwing som driver Swedecut AB hyr lokal vägg i vägg med den värst eldhärjade delen av industrifastigeten som brann. "Jag får inget svar på när elen kan komma tillbaka," säger han uppgivet.
Per Löwing som driver Swedecut AB hyr lokal vägg i vägg med den värst eldhärjade delen av industrifastigeten som brann. "Jag får inget svar på när elen kan komma tillbaka," säger han uppgivet.Foto: lars-åke green

Ett av företagets lager totalförstördes och värden för mellan fem och tio miljoner gick upp i rök.

Företaget Sagaform, som ägs av New Wave group, har både lager och kontor i industribyggnaden som eldhärjades svårt under natten till måndagen. Kontorslokalerna klarade sig undan med rökskador och där räcker det troligen med ventilering. Däremot så totalförstördes ett av företagets lager helt och hållet.

Annons

– Det är svårt att säga något om värdet i nuläget, men värden för mellan fem och tio miljoner är förstörda, säger Joakim Rölander, marknadschef på Sagaform.

Ytterligare ett av företagets lager har fått svåra rökskador. Hur mycket av varorna där som går att rädda vet Rölander inte dagsläget.

Elförsörjningen var en central fråga för företagarna som hyr i den svårt brandskadade industrilokalen på Hulta under gårdagen.

– Jag har kniven på strupen. Kunder som väntar. Men jag får inga svar om när elen kommer tillbaka, säger Per Löwing som driver Swedecut AB.

Löwings företag ligger vägg i vägg med den del som eldhärjades svårast. Lokalen klarade sig i stort sett utan vare sig brand- eller vattenskador, men var under måndagen till stora delar rökfylld.

– Varje timme som strömmen är borta och det är svart så kostar det pengar, säger han.

Hur mycket av det tyg som förvaras i Swedecuts lokaler som förstörts av rök vet inte Per Löwing.

– Det som är inplastat kanske klarar sig. Hur det går med de andra tygerna vet jag inte.

Även Sagaform är beroende av att elen kommer igång så fort som möjligt. Både för att kunna fortsätta affärsverksamheten och för att kunna inventera de lagervaror som förstörts i branden.

Under gårdagen hölls ett möte med berörda företagare, räddningstjänst, försäkringsbolag och ansvariga för elförsörjningen.

Annons

Bea El- och teleinstallationer som är fastighetsägarens installatör, vågade under mötet inte svara på när elen kunde kopplas på igen.

Bornet var under gårdagen klara med sin sanering.

– Vi kan släppa på spänning så fort fastighetsägarens elinstallatör ger klartecken, säger David Håkansson, driftchef på Bornet.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons