Annons

Förde in handtag i kvinnas ändtarm

Ett handtag från en rullator hittades en morgon i en dement kvinnas ändtarmsöppning.
Borås • Publicerad 4 september 2014

Allt pekar på att den person som jobbade på äldreboendet i Borås under natten utförde kränkningen.

– Det är helt förfärligt. Fullständigt obegripligt, säger Barbro Nilsson-Holmesten, som är tillsynsansvarig för social omsorg i Borås stad.

Annons

Det är ännu oklart vad som egentligen hände den där natten i mitten på juli och varför. Vid personalskiftet framkom inget anmärkningsvärt, men dagpersonalen slog larm så snart de inledde morgonrutinerna hos brukarna.

– De upptäckte att insatserna under natten hade varit bristande hos flera brukare. Personalen upplevde att det var frågan om vanvård, säger Barbro Nilsson-Holmesten.

Verksamhetschefen informerades och fattade redan i det skedet beslutet att med omedelbar verkan stoppa kvinnan som tjänstgjort på natten från att komma tillbaks till avdelningen. Hon blev också uppsagd från sin fleråriga anställning i kommunens vikariebank.

En lex Sarah-utredning om bristerna under natten inleddes.

Vid enskilda samtal med personalgruppen för två veckor sedan uppdagades även den specifika händelsen kring den dementa åldringen.

– Några medarbetare berättade att damen hade haft ett föremål innanför inkontinensskyddet. Det visade sig vara ett bromshandtag från en rullator, säger Barbro Nilsson-Holmesten.

Anhöriga och stadsdelsnämnden informerades omedelbart, och Nilsson-Holmesten gjorde polisanmälan samma dag.

– Vi har konstaterat att brukaren inte kan ha gjort detta själv, det kan inte ha skett av olyckshändelse och vi vet hur damen hade det på kvällen och hur det såg ut på morgonen. Det måste vara någons händer som har gjort detta, säger Barbro Nilsson-Holmesten.

Den misstänkta kvinnan jobbade ensam på avdelningen under natten.

– Det är väldigt svårt att ta in att någon gör så här, kränker en annan människa som är så försvarslös och i underläge. En demenssjuk människa kan inte värja sig och kan inte i efterhand berätta vad som hände, säger Barbro Nilsson-Holmesten.

Annons

Hon vill inte kommentera om det har framkommit någon förklaring till agerandet, utan hänvisar till att det nu är polisens sak att utreda skuldfrågan och motivet.

Den misstänkta kvinnan är ännu inte hörd.

Brottsrubriceringen är olaga tvång, grovt brott. Ifall kvinnan döms blir straffet böter eller fängelse upp till två år.

Hannele Parviainen
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons