Annons

Förbättrad lönsamhet för Volvo Bussar

En lägre försäljning, men en förbättrad vinst. Volvo Bussar har förbättrat sin lönsamhet.
Borås • Publicerad 25 april 2014
Foto: BERTIL ERICSON / TT

Volvo Bussar, med chassitillverkning i Borås, presenterade tillsammans med Volvo-koncernen som helhet årets första delårsrapport på morgonen. Vd och koncernchef Olof Persson kunde visa på en – väntad – ökad omsättning och förbättrad vinst på koncernnivå för årets tre första månader. Samtidigt var det lite högre nivåer än analytiker väntat sig. Det är det största dotterbolaget, Lastbilar, med en rad nya modeller hos Volvo- och Renaultmärkena som drar upp försäljning och vinst.

När det gäller Volvo Bussar så är världsmarknaden fortsatt svag. Försäljningen minskade jämfört i fjol med tre procent och omsättningen landade på knappt 3,4 miljarder kronor för kvartalet – i antal bussar räknat handlade det om 1 775 bussar.

Annons

Samtidigt vände man ett minusresultat från i fjol till ett svagt plusresultat. Olof Persson betonade på en träff med analytiker att man förbättrat lönsamheten och marginalerna samt sänkt "break even" för bussbolaget, det vill säga vid den försäljningsvolym som bolaget börjar visa vinst. Han framhöll också att man fortsatt skulle ha fokus på kostnadskontroll och effektiviseringar i hela koncernen framöver, under devisen "2014 – the year of efficiency" ("2014 - året av effektivitet").

När det gäller själva produkterna framhöll Olof Persson de nya hybridbussarna, som BT skrivit om tidigare, vid träffen med analytiker och det faktum att man precis som på lastbilssidan håller på att gå över till miljömässigt bättre motorer, Euro 6.

Valdemar Lönnroth
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons