Annons

Föräldrar på Norrby missnöjda med skolnedläggning

Svenska barn borde flytta till Norrbyskolan i stället. Det menade många av de föräldrar som i går informerades om skolans nedläggning.
Borås • Publicerad 1 april 2011
Många föräldrar, och även några barn, kom på föräldramötet för att lyssna och säga sin åsikt. Kritiken går bland annat ut på att små barn kommer behöva åka buss till skolan. BT har vid ett flertal tillfällen skrivit om Norrbyskolans nedläggning.
Många föräldrar, och även några barn, kom på föräldramötet för att lyssna och säga sin åsikt. Kritiken går bland annat ut på att små barn kommer behöva åka buss till skolan. BT har vid ett flertal tillfällen skrivit om Norrbyskolans nedläggning.Foto: Karin Annebäck

Matsalen i Norrbyskolan var full i går när rektorer, områdeschefen Hayne Hedin, och stadsdelsnämnden västers ordförande Lennart Andreasson (V) informerade om planerna på att lägga ner Norrbyskolan.

Vad föräldrarna tycker om planerna visade sig snabbt.

Annons

– Varför stänger ni inte någon annan skola? Det är för att det här är en invandrarskola. Det är så vi ser det, säger Amy Cham.

Flera andra stämmer in. Tanken med skolflytten är framförallt att motverka segregation. Men föräldrarna menar att då kan någon av de andra skolorna lika gärna stängas. Enligt Lennart Andreasson är det inte så enkelt.

– Jag förstår att ni känner så, men vi har gjort försök att få hit svenska elever. Det har inte lyckats. Dessutom är Norrbyskolan den minsta av skolorna.

Stänger vi den frigörs tre miljoner vi kan använda till att satsa på fler lärare, säger han.

Amela Jovic och Karin Swedan köper inte det argumentet.

– Här går svenska barn också, och jag tror inte att en flytt hade förbättrat integrationen, säger Karin Swedan.

Hennes dotter Samira Swedan håller med. Hon går i ettan och vill inte flytta.

– Jag tycker det är bra här. Jag vill inte förlora mina vänner och mina lärare, säger hon.

Det vill inte Ylldrit Bibaj heller.

– Tänker ni inte på att lärarna blir ledsna?

90 barn i årskurserna F-3 flyttas. Föräldrarna får välja om de ska gå på Särlaskolan, Byttorpsskolan eller Hestra Midgårdsskolan.

Fritidshemmen Skiftesgatan och Villagatan flyttas till Svedjeskolan och Viskaforsskolan.

Förskolan kommer att vara kvar på Norrbyskolans första plan.

Hösten 2008 flyttades mellanstadieeleverna på Norrbyskolan, en flytt som gett goda resultat enligt politiker och tjänstemän.

Definitivt beslut tar stadsdelsnämnden på måndag.

Karin Annebäck
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons