Annons

Föräldrar i Sjuhärad dåliga på att fimpa

Föräldrar till småbarn i Borås och resten av Sjuhärad röker i betydligt större utsträckning än på andra håll i landet. Värst är läget i Herrljunga där var fjärde åttamånaders bebis riskerar utsättas för passiv rökning.
Borås • Publicerad 11 november 2014
Andelen rökande mammor till 8 månader gamla bebisar i Borås (gula staplar) jämfört med rikssnittet (ljusgula staplar) - en dyster läsning.
Andelen rökande mammor till 8 månader gamla bebisar i Borås (gula staplar) jämfört med rikssnittet (ljusgula staplar) - en dyster läsning.Foto: 

– Små barn som växer upp i hem där rökning förekommer inomhus är betydligt mer infektionskänsliga, framförallt under första och andra levnadsåret. Bland annat så drabbas de dubbelt så ofta av förkylningar och öroninflammationer, säger Daniel Wallmyr som är barnhälsovårdsöverläkare i Borås.

Astma och allergi är också mer förekommande bland barn till rökare.

Annons

I Centrala Barnhälsovårdens statistik framgår att drygt var sjätte åttamåndersbebis i Sjuhärad har någon rökande familjemedlem. Siffran är något lägre för nyfödda, och det beror främst på att gruppen rökande mammor ligger på "bara" 8,6 procent när barnen är 0-4 veckor gamla.

– Många rökare lyckas sluta helt eller åtminstone pressa ner rökandet under graviditeten och den allra första tiden som mamma. Det är glädjande men tyvärr återgår många till sina tidigare vanor när barnen har passerat halvårsstrecket, säger Daniel Wallmyr.

Barnavårdscentralerna informerar blivande och nyblivna föräldrar om riskerna med rökning, bland annat att födelsevikten minskar med 300-400 gram ifall mamman röker 20 cigaretter om dagen eftersom blodkärlen i moderkakan drar ihop sig så att fostret får mindre syre och näring.

– Det blir också andra skadeverkningar, som gör att komplikationer för nyfödda är överrespresenterade när mamman röker. Det gäller även plötslig spädbarnsdöd och allvarliga sjukdomar som leukemi, säger Britt-Marie Berg på Mödravården i Borås.

Samtidigt påpekar hon att det gäller att hitta en bra balansgång i kommunikationen.

– Idag vet alla att det inte är bra att röka, framförallt inte om man är gravid. Vi måste hitta en bra informationsnivå utan att skuldbelägga den blivande mamman, säger hon.

Varför fortsätter då blivande mammor att röka? Enligt Britt-Marie Berg är det en förklaring som ständigt återkommer:

– Det är ett sätt att koppla av, rökarna lugnar sig själva när de känner att det är jobbigt hemma eller på jobbet. Jag försöker motivera dem att själva komma på saker som kan ersätta detta, till exempel att ta ett varmt bad eller ta en promenad för att få en stund för sig själv, säger hon.

Även Sonja Nilsson, vårdcentralschef i Tranemo som har näst högst siffror i Sjuhärad på rökande föräldrar, lyfter vikten av egen motivation.

– Vi gör vad vi kan när det gäller upplysning, men till syvende och sidst är det upp till den enskilde föräldern att välja väg. Vi är fria människor och vi väljer själva vad vi vill göra med våra liv – och i det här fallet med våra barns liv, säger hon.

Rökning i hem med barn som är åtta månader

Borås 15,0 procent

Bollebygd 11,7 procent

Herrljunga 24,5 procent

Mark 12,5 procent

Svenljunga 19,3 procent

Tranemo 22,8 procent

Ulricehamn 16,4 procent

* Pappor röker mer än mammor. Genomsnittssiffran för mammorna i Sjuhärad är 11 procent.

* Hemma hos barn 0-4 veckor finns rökare i 16,5 procent av hemmen.

* Samtliga mammor/pappor tillfrågas på bvc om någon i hemmet röker. Siffrorna är från 2012.

Hannele Parviainen
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons