Annons

Förälder: Första gången någon ville lyssna på oss

Efter sexåtalet mot en man som jobbade på förskola i Borås gör revisionskontoret en granskning och i veckan mötte revisorerna en stor grupp föräldrar.
Borås • Publicerad 15 november 2014
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

– För första gången var det som om någon ville lyssna på oss, säger en pappa.

– Jag upplevde det som om vi äntligen fick prata öppet utan en känsla av att bli motarbetade av kommunen

Annons

Han är pappa till en treåring som enligt åtalet utsatts för grovt sexövergrepp. Även två andra små barn ska ha utsatts för brott.

Borås tingsrätt har redan kommit fram till att ”det föreligger övertygande bevisning” för att den misstänkte förskolepraktikanten ”begått samtliga åtalade gärningar”. Så skriver domstolen i ett protokoll efter rättegången.

Men innan rätten slutligen avgör målet genomgår praktikanten rättspsykiatrisk undersökning. Därefter hålls en ny förhandling för att bestämma om han ska dömas till sluten rättspsykiatrisk vård eller annan påföljd.

Samtidigt som den rättsliga processen pågår, så sker saker inom Borås stads förvaltningar. En förskolechef har redan tvingats ta timeout och revisionskontoret har startat en granskning, efter begäran från en förtroendevald revisorsgrupp.

– Vi hade nog tagit upp den här frågan ändå. Vi går ju varje år runt och tittar på intern kontroll och rutiner i nämnder och förvaltningar och hade nog stött på det här i vilket fall som helst, säger revisionschefen Ola Sabel.

Revisionen har redan intervjuat chefer inom förvaltningar, fast har ingen möjlighet att tvinga föräldrar att svara på frågor.

Men det visade sig finnas stort intresse och cirka 20 föräldrar kom till ett möte som revisionskontoret ordnade i veckan.

– Det absolut bästa mötet jag varit med om sedan vi i somras fick höra om vad som hänt, säger pappan som då anmälde övergrepp mot sin treåring.

Det är ovanligt att revisionskontoret på detta sätt bjuder in personer utanför kommunala förvaltningar.

– Det har hänt förr, även om det inte är vanligt i vår värld, säger Ola Sabel.

Annons

– I det här fallet ser vi föräldrarna som en viktig informationskälla. Det är ju ändå så att barn och föräldrar är drabbade och i den mån de vill ställa upp så är det inget som hindrar oss från att ta information från dem.

Enligt Ola Sabel var mötet positivt, även om föräldrar var upprörda över det som skett:

–Vi håller inte nämnder och förvaltningar om ryggen utan om vi anser att de behöver kritiseras så gör vi det. Jag tror föräldrar förstod vår roll och att vi kan framföra kritik om vi bedömer den befogad.

Revisionen granskar rutiner och internkontroll, hur regler följts eller inte, eller om regler saknas. Hur praktikanter placeras och hur man följer om de fungerar eller är lämpliga, med mera.

Ola Sabel tror att arbetet kan vara klart och läggas fram för politikerna i december.

– Vi är mitt inne i detta nu och jag vill inte gå ut med något om vad det kan ha lett till.

Pappan till treåringen var också en av de föräldrar som hördes under rättegången mot praktikanten:

– Det var jäkligt jobbigt och jag var väldigt nervös.

Han berättar om tårar och starka känslor i rättssalen.

– Att domstolen anser att bevisningen var övertygande lättade trycket både för mig och barnets mamma. Men ännu vet ju ingen hur den här processen slutar.

Annons

Efter åtalet mot praktikanten fick polisen fler anmälningar från föräldrar om att även deras barn utsatts för sexbrott.

Enligt kammaråklagare Åsa Askenbäck pågår förundersökning i flera ärenden. Hon vill inte gå in närmare på utredningarna och kan inte säga hur lång tid det tar innan hon fattar beslut.

I juli polisanmälde föräldrar att deras treåring berättat om saker som tydde på allvarliga övergrepp på en förskola i Borås. Det blev utredning och den växte.

I oktober åtalades en tidigare praktikant för sexbrott mot tre barn, från slutet av förra året och till i sommar.

Mannen åtalades för grovt sexövergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande och försök till grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Praktikanten tog bilder med sin mobil och har erkänt utnyttjande av barn för sexuell posering. Han förnekar de andra brott han åtalats för.

Mannen häktades i slutet av augusti och Borås tingsrätt har bestämt att han ska vara kvar i häkte.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons