Annons
Bätte utbildning ska förhindra framtida olyckor.
Borås • Publicerad 23 juli 2008
Peter Gränström, informationsansvarig i klubben inspekterar ett av planen.
Peter Gränström, informationsansvarig i klubben inspekterar ett av planen.Foto: Bengt Lagerstedt

Efter den tragiska olyckan i våras då Borås ultralätta flygklubb förlorade en medlem och ett plan i en krasch satsar man nu extra på säkerheten.

Det var den fjärde april som haveriet inträffade utanför Onsala. Planet gick med hög hastighet rätt ner i vattnet och piloten omkom omedelbart.

Annons

För två år sedan var det grannen på Viaredsfältet Borås Motorflygklubb som drabbades av en svår olycka då tre flygare därifrån omkom i en krasch i havet utanför Ystad.

– Det är klart att allmänheten efter sådana händelser tror att det är farligt att flyga, men vårt budskap är att bara man gör som man fått lära sig under utbildningen så ska det inte behöva hända något. Det är mycket sällsynt med materialfel, flygplanen är oerhört säkra, säger Peter Gränström som är informationsansvarig i ultralätta flygklubben.

Nästan alla olyckor beror av att piloten gör fel. Därför satsar ultralätta klubben mycket på utbildningen. Alla nya flygare får gå igenom en omfattande kurs i flygsäkerhet och samtliga flygare i klubben måste varje år genomgå ett manöverprov för att bevisa att de kan hantera planet i start och landning och på olika vis i luften.

– Olyckorna har tvingat oss att se över rutinerna. Det går alltid att göra allt lite bättre.

Myndigheternas krav är att de aktiva flygarna ska ha varit i luften minst en timme i månaden under den senaste tolvmånadersperioden. Även flygsäkerhetskursen är obligatorisk men klubben sätter ribban ännu högre genom manöverprovet.

– Det är nästan omöjligt att tvinga in ett ultralätt plan i spinn, säger Peter Gränström. Det hänger helt enkelt i luften på de stora vingarna. Och planen genomgår en snabb teknisk utveckling som gör dem allt bättre.

Torkel Ivarsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons