Annons

Flera nya anmälningar mot blufftandläkaren – nu hotas ”Dr Essam” av åtal

Essam Makdesi har arbetat utan legitimation och anklagas för grova felbehandlingar av patienter.
Nu kan BT avslöja att den skandalomsusade ”tandläkaren” hotas av åtal.
Samtidigt vittnar fler patienter om smärtsamma ingrepp – även efter BT:s första artiklar.
– Han bröt av nerverna i flera av mina tänder, så nu har jag ingen känsel alls, säger Edie Vallin.
Borås • Publicerad 9 januari 2023 • Uppdaterad 13 januari 2024

BT har tidigare berättat att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) bedriver en omfattande utredning med anledning av anmälningarna mot blufftandläkaren Essam Makdesi.

Nu kan BT avslöja att Ivo:s utredning kommer att resultera i en åtalsanmälan mot Makdesi. Detta bekräftas av Johan Blomgren, tillsynstandläkare på Ivo. En kontrollmyndighet, som Ivo är, är skyldig att anmäla till åklagare om myndigheten misstänker lagbrott.

Annons

Blomgren säger också att flera nya anmälningar från tidigare patienter kommit in till Ivo de senaste veckorna.

Essam Makdesi har arbetat som tandläkare trots att han saknar svensk legitimation.
Essam Makdesi har arbetat som tandläkare trots att han saknar svensk legitimation.

BT har tidigare avslöjat att Essam Makdesi behandlat patienter i Borås på egen hand, utan svensk legitimation, under flera års tid. Flera patienter berättade i BT om sina skräckupplevelser på kliniken. Nu träder ytterligare en person fram och vill berätta om sin tid som patient hos ”Dr Essam”.

Ali, som egentligen heter något annat, var en återkommande kund på Makdesi Dental Center, Essam Makdesis tidigare klinik i Borås. Makdesi behandlade honom flera gånger, då alltid ensam i rummet.

– I början var det helt okej. Han var väldigt förtroendegivande och hade en inställning som gjorde att jag tänkte att man kunde lita på honom. Men sedan började problemen, säger Ali, som inte visste att Makdesi saknar svensk legitimation.

Vid ett tillfälle ville Makdesi att Ali skulle byta ut sina tandproteser, som suttit på ett tag. Makdesi ville då slipa ner ytterligare två tänder och sätta dit proteser även där för att det skulle bli ”finare”, säger Ali.

Det hela slutade med att Ali fick åka till akuten med en bakterieinfektion, berättar han.

– Det blev svullet i ansiktet och jag hade så ont att jag bara ville bara slå i väggarna. När jag ringde Essam och sa att jag hade ont sa han att jag skulle dricka sprit, då skulle det bli bättre, säger han och skakar på huvudet.

Ali känner sig lurad av Makdesi. Han berättar att han återkommande tvingades betala mer och mer. Exempelvis ökade priset på nya tandproteser successivt från 14 000 till 28 000 kronor. Droppen för Ali blev när ytterligare en faktura hade blivit dyrare än vad som först var överenskommet.

– Vi hade kommit överens om 4000 kronor, Essam sa att försäkringen skulle stå för resten, men räkningen blev ändå på över 7000 kronor. Då orkade jag inte mer, säger Ali.

Ali visar upp flera Swishbetalningar han skickat till Makdesi Dental Center.
Ali visar upp flera Swishbetalningar han skickat till Makdesi Dental Center.Foto: Privat

Ali säger att han fortsatte att gå till Makdesi så länge som han gjorde av flera anledningar. Dels för Makdesi pratade arabiska, dels för att han inte vågade lita på någon annan.

Annons

– Det kändes tryggt med någon som förstod mig. Och när jag fick ont och tyckte att han gjort fel ville jag att han skulle rätta till sina misstag, säger han.

Ali har sedan tiden på Makdesi Dental Center tappat tron på svensk tandvård. Han har hittills inte haft råd att laga de skador som uppstått på grund av de tidigare behandlingarna.

–Jag ångrar mig och önskar att jag aldrig var där och fixade mina tänder. Jag har fortfarande besvär, så obehaglig värk så att det inte går att beskriva.

I en tidigare intervju med BT har Essam Makdesi förnekat att han behandlat patienter på egen hand. Han hävdar också att han inte har arbetat som tandläkare i Sverige.

– Behandlat patienter? Absolut inte, sa han då.

Makdesi Dental & Mucho Beauty Center och Borås Beauty and Dental Center Brämhultsvägen 4.
Makdesi Dental & Mucho Beauty Center och Borås Beauty and Dental Center Brämhultsvägen 4.Foto: Google/Anton Hedberg

På Brämhultsvägen 4, platsen där Makdesi Dental Center tidigare låg, har Borås Dental Center öppnat. Kliniken drivs av anhöriga till Essam Makdesi, som i en tidigare intervju med BT sagt att han bara varit på plats för att hjälpa till med saker som städning och inköp av toalettpapper.

Men boråsaren Edie Vallin menar att Makdesi har en större roll på Borås Dental Center än så.

25-årige Edie arbetar på ett konditori i centrala Borås och säger att det var kunder som tipsade om kliniken. När han gick dit första gången i mitten av december 2022 var Essam Makdesi på plats tillsammans med en legitimerad tandläkare.

– Han var med i behandlingsrummet och sade åt tandläkaren vad denna skulle göra. Han pekade och gestikulerade. Han gjorde aldrig någonting i min mun, men det var han som ledde arbetet, säger Edie Vallin.

Tanken var att Edie skulle limma fast de tandproteser som han införskaffat under en utlandsresa, ett jobb han trodde skulle gå snabbt. Men den ansvariga tandläkaren gjorde mer i Edies mun än vad han hade bett om.

Annons

– Han bröt av nerverna i flera av mina tänder, så nu har jag ingen känsel alls. Det ledde till att han rotfyllde och fakturerade för en massa saker jag inte hade bett om, säger Edie som haft väldigt ont i munnen sedan händelsen.

Nu har Edie Vallin i stället gått till en ny tandläkare i Göteborg, som konstaterade att både hans tandkött och tandceller skadats efter besöken på Borås Dental Center.

– Jag vill varna andra för att gå dit. Jag har så fruktansvärt ont nu, säger han.

BT har sökt Essam Makdesi och Borås Dental Center för en kommentar.

Rasmus TorstenssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons