Annons

Flera företag har använt tunnputsade fasader i Borås

En rad bygg- och husfirmor har använt de tunnputsade fasaderna på sina objekt i Borås.
Borås • Publicerad 15 maj 2008
Foto: Foto Jan Pettersson
Wäst-Byggs båda höghus på Hestra Ringväg och vid Åsbogatan, samt cirka hälften av Mjöbäck Entreprenads villor på Hestrahöjd är byggda med den oventilerade fasaden, dock utan att hittills ha orsakat några svåra problem.Foto: Jan Pettersson
Foto: Jan Pettersson

Ett undantag är LB-hus, som fick uttryckliga varningar från SP redan år 2004 om att tekniken var olämplig och innebar risker.

BT berättade igår om turerna med de så kallade enstegstätade putsfasaderna som i många fall gett svåra fukt- och mögelskador.

Annons

I Sjömarken fick företaget Sköna Hus?kvarter på Sjöhagen svåra problem med fuktinträngning redan under bygget.

Däremot har företaget LB-hus, som byggt 20 putsade hus alldeles intill, på Sjöhagsvägen och Björkhagsvägen, inte haft problem.

Detta beror på att LB-hus som kund hos SP fick exklusiv information om riskerna med det så kallade enstegstätade systemet flera år innan larmet gick, och därför beslutade sig för att lämna produktionsmetoden.

– Vi är jätteglada över att vi bytte system och fick mycket god hjälp av SP, säger LB-hus vice vd Peter Weidemanis.

Han berättar att LB-hus under början av 2000-talet ville skapa ett P-märkt byggsystem, som innebar en verklig garanti för kunden.

– SP:s experter sa då att man sett problemen med puts på cellplast och rekommenderade oss andra lösningar. Och vi var intresserade av att få ett helt system typgodkänt, säger Peter Weidemanis.

Enbart ett företag var beredd att begära typgodkännande på sitt system, och det är detta man använt sedan dess. Till skillnad från de övriga tunnputsade fasaderna är detta försett med luftspalt.

Wäst-Bygg och Mjöbäcks Entreprenad har däremot byggt med den ifrågasatta metoden vid Åsbogatan, vid Symfonigatan på Hestra samt även strax intill, enfamiljshusen vid Orkestervägen.

– Vi var oroade först, men har låtit undersöka fasaderna. På några ställen var fukthalten förhöjd, men vi har åtgärdat detta.

– Vi kommer också att låta SP följa upp hur det gått redan i höst, säger projektutvecklaren Peter Andersson på Wäst-Bygg. Dessutom har vi beslutat oss för att i princip inte använda tekniken mer.

Annons

Mjöbäcks Entreprenad använde metoden i de två första etapperna i villakvarteren på Hestrahöjd, men gick ifrån den när SP gick ut med sitt larm. I ett hus har det varit problem med fuktinträngning och undersökningar pågår om vad som ska göras.

Vid gårdagens seminarium på Högskolan försäkrade SP:s Ingemar Samuelsson att man från SP:s sida inte kunde gå ut offentligt tidigare än 2007 och berätta om hur riskfylld metoden var.

Detta eftersom kommersiell sekretess råder så länge det är enskilda kunder som kommer och vill testa sina produkter.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons