Annons

Flera är utan bostad: "Det är jättejobbigt"

Om tre månader ska hyresgästerna i tre fastigheter på Skaraborgsvägen och Alidelundsgatan som ska rivas ha lämnat sin bostad.
Borås • Publicerad 3 augusti 2014
Foto: Jan Pettersson

Flera hyresgäster har ännu inga lägenheter att flytta till och anser sig heller inte ha fått någon hjälp från kommunen att lösa situationen.

I går skrev BT om den bostadsbrist som råder i staden. Enligt kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) krävs att det byggs 500 nya lägenheter årligen i Borås för att komma till rätta med problemet. Mellan åren 2009 till 2013 byggdes bara 800 lägenheter totalt i Borås. För hyresgästerna i tre fastigheter på Skaraborgsvägen och Alidelundsgatan har bostadsbristen blivit en mycket konkret verklighet.

Annons

De tre fastigheterna på Sjöbo, vid infarten till Borås djurpark, köptes av kommunen 2011 och sedan en tid tillbaka finns ett beslut om att riva dem. För ungefär en månad sedan fick alla hyresgäster i de 17 lägenheterna i husen besked om att de ska ha lämnat sina lägenheter senast den sista oktober.

– Kommunen har sagt att de ska hjälpa oss, men att de inte har så mycket att erbjuda och att det därför är bra om vi kan fixa det själva. Vi har lämnat intresseanmälningar överallt men det finns ju inget ledigt, säger Elsa Danielsson som har bott i huset sedan 1984.

För Pernilla Lindahl är läget likadant. Hon har bott i sin lägenhet i tio år. Den enda hjälp hon fått från kommunen i jakten efter en ny lägenhet är ett intyg som visar att hon skött hyresinbetalningarna. Intyget var dock angivet med fel namn och trots påstötningar har hon inte fått ett rättat exemplar.

– Jag vet inte vad som ska hända nu. Det är jättejobbigt. Vad ska jag göra om jag inte har hittat någon ny bostad till den sista oktober? Ska de slänga ut mig på gatan? ?När det är så svårt att få tag på lägenheter kan man ju tycka att det är dumt att riva tre hus där det finns hyresrätter, säger Pernilla Lindahl.

– Det allra bästa vore ju om de rustade upp de här husen istället. När vi flyttade in för trettio år sedan var det så fint och i ordning. Nu görs det ingenting här, säger Elsa Danielsson.

Charlotta Cleman är även hon långvarig hyresgäst i huset och har liksom sina grannar ingen ny bostad ordnad. Charlotta Cleman drabbades av en stroke för sju år sedan och lider sedan dess bland annat av svår smärtproblematik.

– Jag har flyttat mycket när jag var yngre och då var det bara spännande. Nu känns det fruktansvärt jobbigt att ens behöva tänka på flytten, än värre blir det när vi inte ens får någon hjälp att ordna det. Jag trodde att jag skulle få bo här resten av mitt liv. Jag har skött mig och betalat min hyra i 20 år och nu blir jag bara utslängd.

Therece Tilly
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons