Annons

Fler misstänkta i Dr Essam-härvan

Tre tandläkare är misstänkta för delaktighet i bedrägeri i härvan kring den falske tandläkaren Essam Makdesis klinik.
Utredningen pågår och åklagare Andrea Andersson ska under veckan ta ställning till om Makdesi ska häktas på nytt.
Borås • Publicerad 9 mars 2023 • Uppdaterad 13 januari 2024

BT granskade i december mannen som är känd som Doktor Essam bland många arabisktalande boråsare. Han hade rykte om sig att vara en tandläkare med låga priser. Men det många som gick till kliniken inte visste var att Essam Makdesi saknade rätt att arbeta som tandläkare i Sverige. Detta på grund av att han inte har den legitimation som krävs.

Essam Makdesi anmäldes till både polis och Inspektionen för vård och omsorg. Nyligen häktades han, på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och övergrepp i rättssak. Han är även misstänkt för sexuellt ofredande. Makdesi förnekade brott vid häktningsförhandlingen.

Essam Makdesi förs in till häktingsförhandling i Borås tingsrätt.
Essam Makdesi förs in till häktingsförhandling i Borås tingsrätt.Foto: Johan Valkonen
Annons

Men nu står det klart att han är inte ensam om att vara misstänkt i den utredning som nu pågår. I dokument hos tingsrätten framgår det att ytterligare tre personer också är misstänkta. Åklagare Andrea Andersson har i nuläget svårt att gå in på vad misstankarna konkret handlar om.

– Man kan väl säga att det är för delaktighet i det här grova bedrägeriet, säger Andrea Andersson.

Hon bekräftar också att de tre övriga misstänkta är tandläkare.

Försäkringskassan har i BT:s granskning beskrivit tidigare fall av fusk där icke legitimerade tandläkare lånat legitimerade tandläkares identitet för att få ut pengar från försäkringssystemet. Åklagaren vill inte gå in på om det är liknande misstankar som är aktuella gällande de tre misstänkta tandläkarna i fallet Essam Makdesi.

– Vi håller på att utreda vad det är som har hänt. Men i och med att det är i ett tidigt skede så kan jag inte gå in exakt på vad det rör sig om. Det tar vi upp med dem i förhör, säger Andrea Andersson.

Hon vill inte heller svara på om de övriga misstänkta har arbetat på Makdesis tandklinik.

De tre misstänkta tandläkarna är inte frihetsberövade. Under veckan kommer åklagaren också att ta ställning till om hon kommer att begära en omhäktning av Essam Makdesi.

BT har också sökt de tre misstänkta tandläkarnas advokater. En av dem avböjer att kommentera, de två andra har inte återkommit.

I BT:s granskning vittnade fem kvinnor om sina skräckupplevelser i tandläkarstolen hos Doktor Essam. Fyra av de fem patienterna uppgav att de hade blivit ofrivilligt masserade när de sökte tandläkarvård. En rad patienter beskrev också en plågsam och dålig tandvård. Kvinnorna har känt sig rädda och trakasserade.

BT:s granskning visade också att Makdesis tidigare tandvårdsklinik fått 4,6 miljoner kronor i statligt tandvårdsstöd under åren 2019–2022, enligt statistik från Försäkringskassan. Totalt har kliniken rapporterat till Försäkringskassan om vård för 8,7 miljoner kronor.

Anne BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons