Annons

Fler lägenheter i centralt läge

Sagafastigheten är såld. De nya ägarna utlovar både nya bostäder och utveckling av Sagateatern.– Det kommer nog att bli lite annorlunda framöver, säger Björn Samuelsson.
Björn Samuelsson
Borås • Publicerad 1 september 2015
Utgångspriset var 60 miljoner, och priset prutades till en hemlig summa. Saga-fastigheten har ägts av en Boråsfamilj i cirka 40 år, men en tredjedel var bolagiserad och den delen offentliggörs inte i några register Foto: Anders Robertsson
Utgångspriset var 60 miljoner, och priset prutades till en hemlig summa. Saga-fastigheten har ägts av en Boråsfamilj i cirka 40 år, men en tredjedel var bolagiserad och den delen offentliggörs inte i några register Foto: Anders Robertsson

Hans familjeföretag Rångedalakrossen AB är majoritets-ägare i det nybildade bolag, Borås 5960 AB, som igår skrev på köpeavtalet för den anrika fastigheten vid Södra torget. Den andra delägaren är boråsaren Roger Andersson.

– Vi ska utveckla Sagateatern, men det för tidigt att säga vad vi har tänkt oss. Kom igen om ett par månader, säger Björn Samuelsson.

Annons

Han konstaterar dock att sedan Folkans teaterscen stängdes har Sagas ställning stärkts.

– Det har nog aldrig tidigare varit så mycket på gång inför höst och vinter som i år, säger Samuelsson.

Fastigheten innehåller i dag sex affärslokaler och 19 hyresrätter.

Hyresgästerna påverkas inte av affären. Samtliga lägenheter är redan i gott skick och med bra standard.

– Däremot finns det en övervåning på cirka 500 kvadratmeter som vi grunnar lite på. Förr i tiden var det tvättstugor och andra biutrymmen, men i dag är det helt tomt där uppe. Där har vi lite idéer om vad vi ska hitta på.

Kan man hoppas på fler lägenheter?

– Ja, det kan man göra. I så fall blir det otroligt fina lägenheter, men det ligger lite framåt i tiden.

Det outnyttjade utrymmet på vinden var en starkt bidragande orsak till att kompanjonernas intresse för Sagahuset väcktes.

– Det är en fastighet med bra läge och utvecklingsmöjligheter. Vi vill gärna ha något som vi kan utveckla. Det är inte så roligt med fastigheter som bara innebär administration, säger Samuelsson.

Samma tanke fanns vid kompanjonernas första gemensamma fastighetsköp i Borås för ett par år sedan. Då förvärvades hälften av Gustaf Adolfs församlingshem som i dag är ombyggt till nio lägenheter och fyra klassrum åt Bäckängsgymnasiet.

Annons

Den affären genomfördes genom det då nybildade företaget RåRo i Borås AB.

Utgångspriset för Sagafastigheten var 60 miljoner. Björn Samuelsson vill inte uppge vad slutpriset blev.

– Det är en sak mellan oss och säljarna, men det blev lägre än så, säger han.

Även mäklaren, Bengt Bergqvist på Mäklarhuset i Borås, bekräftar att utgångspriset sänktes.

– Det är ingen billig fastighet men den är fantastiskt vacker med vackra lägenheter. Ganska många var intresserade men inte till den prislappen, säger Bergqvist.

Säljarna är från Borås och hade ägt huset i cirka 40 år.

Sagafastigheten är en klassisk funkisbyggnad ritad av arkitekten Harald Ericson. Han blev också den första stadsarkitekten i Borås 1929.

Foto: Anders Robertsson
Foto: Anders Robertsson
Foto: Anders Robertsson
Foto: Anders Robertsson

"Det är en fastighet med bra läge och utvecklingsmöjligheter. Vi vill gärna ha något som vi kan utveckla".

Borås 5960 AB

Hannele ParviainenSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons