Annons
Ökande butiksstölder driver upp priserna för dem som handlar ärligt.
Borås • Publicerad 29 juli 2008
Foto: Anna Didriksson

Förutom varorna som försvinner kostar det mycket för handlarna att skydda sig mot tjuvarna. Småföretagare i handeln är extra utsatta.

– Butiksstölderna är ett svårt problem. Nu har jag satsat rejält på att förebygga och det hoppas jag ska betala sig, säger Ann-Louise Håkansson som driver butikerna Ränder & Trender och Hjärterum design & interiör i centrala Borås.

Annons

Störst har stöldproblemen varit i Hjärterum.

– Där har vi nu installerat ett kamerasystem som jag hoppas ska minska tjuvarnas framfart. De 50 000 kronor som det kostade är en kännbar investering i en inte så stor verksamhet, säger Ann-Louise Håkansson.

Med hjälp av kameran har hon nu sett hur stölder går till.

– Snabbt som ögat lyckades en dam plocka ur innanmätet ur fyra kuddar som sedan försvann ner i en väska, säger butiksägaren.

Senare mötte hon tjuven på gatan.

– Hur gick det med kuddarna frågade jag. Först såg hon bara frågande ut. Sedan förklarade jag att jag sett allt på kameran. Oj, så hon rodnade innan hon försvann! berättar Ann-Louise Håkansson.

Just det mötet gav en slag revansch och upprättelse för henne som brottsoffer. Kändes i detta fall effektivare och viktigare än att gå till polisen. Polisanmälan leder sällan till något.

– Att konfrontera kändes riktigt bra. Och nu slipper jag förhoppningsvis besök av åtminstone den tjuven igen.

En butikstjuv kan se ut hur som helst, alla typer av människor kan visa sig vara snabbare. Det är Ann-Louise Håkanssons erfarenhet.

Rolf Borgare, gruppchef vid Boråspolisen, utreder butiksstölder. Och det är mycket nu, även om han mitt i smeten inte kan bedöma om det ökat.

Annons

– Bland unga är det framför allt smycken som lockar. Men sedan handlar det om allt från mat till stora TV-apparater, säger Rolf Borgare.

I en del fall skymtar organiserad verksamhet fram.

– Stjäl man tio identiska läppstift eller tio par jeans, då finns förmodligen en beställare, någon bakom som organiserar, säger Rolf Borgare.

Mikael Forsberg på Securitas handel Västa Götaland ser en mångfacetterad stöldverksamhet.

– Ungdomar som söker spänning, vanliga människor som belönar sig med lite extra rabatt när de veckohandlar, missbrukare som måste ha ihop till droger, organiserade ligor som stjäl målinriktat, efter beställngslista. Ja, vi ser alla sorter, säger Mikael Forsberg. Securitas är ett av de förstag som förser handeln med väktare, med och utan uniform, för att bekämpa stölderna.

Recept mot butiksstölder

Dick Malmlund, säkerhetschef på svensk handel har en rad punkter som har ser kan bekämpa butiksstölderna.

För allmänheten:

Köp inte varor som kan vara stulna. Orimligt lågt pris kan vara varningssignal.

För samhället: Inför böter direkt vid brottet - som vid trafikförseelser.

Sluta med mängdrabatter när det gäller straff för tjuvar/snattare som begått många brott.

Prioritera butiksstölder i brottsbekämpning.

För butiksägare:

Planera butiken för säkerhet. Inga smårum. Skapa överblick.

Agera aktivt och säljande i butiken, visa kunderna att de är sedda.

Se upp för lycksökare och lurendrejare som säljer dåliga säkerhetslösningar.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons