Annons
Hemmabyggarnas flit på semestern märks bland byggvaruhusen.
Borås • Publicerad 31 juli 2008
Madelene Persson och Peder Johansson laddar en kärra med cementsäckar.
Madelene Persson och Peder Johansson laddar en kärra med cementsäckar.Foto: Ingemar Brink

Ny altan, ett utbygge för växande familj, en veranda för bastun.

Högsäsong för hemmabyggarna ger rusch i byggvaruhandeln.

Annons

Borås Det fanns en tid när byggvaruhandeln levde ett rätt tillbakadraget liv. En tid när Timell var en som gjorde barnprogram och Ernst var en okänd inredare på Ikea.

Nu tornar väldiga byggvarutempel upp sig i köpcentra. Timell och Ernst bor i tvsom hemmafixandets överstepräster tillsammans med rader av förkunnare av glädjens byggbudskap.

– Jovisst, branschen har utvecklats. Och visst har Timells och liknande program betytt mycket, lyft handeln med byggmaterial och verktyg, säger Jon-Erik Glimsell, chef för Byggmax i Borås.

Där rullar ekipagen in för att hämta det som behövs för projektet vid villan eller stuga. Bräder granskas. Det måttas och mäts. Cementsäckar staplas...

– De flesta vet vad de behöver. Det tycks som om goda råd blir mindre efterfrågade. Kanske har Timell och Ernst lyckats lära ut en del. Nu hämtar många information på nätet, det planeras och ritas innan jobbet startas, säger Jon-Erik Glimsell.

Byggsommaren har sin speciella rytm.

– Tidigt på våren drar altanbyggarna in. Fram till midsommar är det tryckimpregnerade störst, säger Glimsell.

När dagarna åter kortas blir det reparationer och utbyggnader. Brädor för paneler. Material för ett nya rum... På höst och vinter blir det innegrejer. Mycket golv.

Från byggvarubranschen hörs små varningsklockor. Högre räntor och större ekonomisk osäkerhet dämpar efterfrågan.

– Ökningen minskar. Siffrorna i år ligger på ungefär samma nivå som i fjol, säger Daniel Svensk, regionchef för Byggmax i Västsverige.

Annons

Leif Olsson på Norrby trä upplever en het sommar.

– Mycket renoveringar är igång. Dörrar och fönster går det åt mycket av, säger Leif Olsson.

På Holgers är det också full fart.

– Altaner är mycket stort. Många jobbar också med att lägga om sina tak. Det märker vi här, säger Torbjörn Larsson på Holgers.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons