Annons

Fiasko i riksdagsvalet – men på Boråsskolor blev det succé för M

Söndagens riksdagsval innebar ett svidande nederlag för Moderaterna.
Borås • Publicerad 16 september 2014
Till vänster: Simon Alvhage, Karolina Wiksten, Daniel Palm, Elsa Lindman och Felicia Götesson går alla första året på Adventureprogrammet. De berättade att stor del av lektionstiden under förmiddagen hade gått ut på att diskutera resultatet i Skolvalet. Tiill höger: Amanda Platenik, Elin Bertilsson och Karolina Arvidsson tror att Sven Eriksgymnasitets profil och vilka program man kan läsa på skolan spelar in i elevernas val.
Till vänster: Simon Alvhage, Karolina Wiksten, Daniel Palm, Elsa Lindman och Felicia Götesson går alla första året på Adventureprogrammet. De berättade att stor del av lektionstiden under förmiddagen hade gått ut på att diskutera resultatet i Skolvalet. Tiill höger: Amanda Platenik, Elin Bertilsson och Karolina Arvidsson tror att Sven Eriksgymnasitets profil och vilka program man kan läsa på skolan spelar in i elevernas val.Foto: Jan Pettersson

Men på de två största gymnasieskolorna i Borås blev M det största partiet.

Under måndagseftermiddagen satt Simon Alvhage, Karolina Wiksten, Daniel Palm, Elsa Lindman och Felicia Götesson och arbetade med en labbrapport utanför Bäckängsskolans entré. Tidigare under dagen gick deras samhällskunskapslärare igenom resultatet från Skolvalet i Borås. Även fast eleverna har röstat på olika partier är det en sak som de alla kan hålla med om.

Annons

– Vi är stolta över vår skola och att det var så få som röstade på Sverigedemokraterna, säger Daniel Palm.

De berättar att Bäckängsskolan traditionellt har varit en rödgrön skola och varför Moderaterna nu blev det största partiet kan de inte svara på.

– Vi pratade om det i klassen men vi kunde inte komma fram till någon klar anledning, säger Daniel Palm.

– Jag är bara nöjd med att det hade blivit en rödgrön regering med Bäckängs resultat. Och att Feministiskt initiativ fick så pass många röster här, säger Elsa Lindman.

Enligt Jörgen Frostlund som är gymnasiechef på Bäckängsgymnasiet speglar eleverna samhället i stort i och med att alla partier har fått röster.

– Men samtidigt visar resultatet att ungdomskulturen har mer påverkan eftersom skolans resultat är så annorlunda jämfört med riksdagsresultatet.

Varken Amanda Platenik, Elin Bertilsson eller Karolina Arvidsson som är elever på Sven Eriksonsgymnasiet är förvånade att Moderaterna fick så många röster på deras skola.

– Det kommer inte som en chock och det är ju bara bra att Moderaterna blev störst.

– Moderaterna tilltalar oss ungdomar mest eftersom deras politik gynnar oss.

Efter förra valet blev Sverigedemokraterna det näst största partiet i Skolvalet. I år har de halkat ner till fjärde plats. 2010 röstade 40 procent av Viskastrandseleverna på Sverigedemokraterna. I år tappade de även här och fick 37,3 procent av rösterna. Pär Arvidsson Fäldt är gymnasiechef på skolan och han menar att många tyckte att debatten efteråt blev onyanserad.

Annons

– Människor får i grunden tycka vad de vill men om vi märker att klimatet förändras på skolan och om någon uttrycker sig i strid med skolans värdegrund kommer vi att reagera omedelbart.

Klicka här för att komma till resultaten i Skolvalet!

Så här röstade Boråseleverna i skolvalet:

– Moderaterna, 23,16%

– Centerpartiet, 5,76%

– Folkpartiet, 6,62%

– Kristdemokraterna, 2,64%

– Socialdemokraterna, 24,3%

– Vänsterpartiet, 5,65%

– Miljöpartiet 12,71%

– Sverigedemokraterna 12,32%

– Piratpartiet, 3,57%

– Feministiskt Initiativ, 2,52%

– Övriga, 0,76%

Bäckängsgymnasiet

– Moderaterna, 24,09%

– Centerpartiet, 4,54%

– Folkpartiet, 7,4%

– Kristdemokraterna, 3,16%

– Socialdemokraterna, 18,26%

– Vänsterpartiet, 7,21%

– Miljöpartiet, 22,7%

– Sverigedemokraterna, 3,36%

– Piratpartiet, 2,17%

– Feministiskt Initiativ, 6,12%

– Övriga, 0,99%

Sven Eriksonsgymnasiet

– Moderaterna, 40,67%

– Centerpartiet, 4,63%

– Folkpartiet, 11,84%

– Kristdemokraterna, 1,42%

– Socialdemokraterna, 15,32%

– Vänsterpartiet, 2,7%

– Miljöpartiet, 7,85%

– Sverigedemokraterna, 7,59%

– Piratpartiet, 5,41%

– Feministiskt Initiativ, 0,9%

– Övriga, 1,67%

Lovisa Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons