Annons

Fästingburen sjukdom etablerad i Västsverige

Antalet fall av den fästingburna sjukdomen TBE, som orsakar hjärnhinneinflammation, ökar i Västsverige.
Borås • Publicerad 29 augusti 2008

Hittills i år har elva personer smittats i Västra Götalandsregionen. För tio år sedan handlade det på sin höjd om enstaka fall varje år, skriver Göteborgs-Posten på nätet.

TBE är fortfarande vanligare i östra Sverige, men sprider sig i Västsverige.

Annons

– Tendensen pekar på att TBE snarast kommer att fortsätta öka i Västsverige. Vi har sett hur TBE sprider sig till allt fler områden. Förut fanns det mest runt Vänern och Vättern, nu har vi riskområden i Dalsland mellan Mellerud och Åmål och vid Lödöse runt Göta älv-dalen till exempel, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, till GP.

Sammanlagt har 93 fall av TBE rapporterats i Sverige i år, vilket är ungefär samma som vid samma tid i fjol. Samma tendens finns i väst.

– Det lär bli några fall till innan fästingsäsongen är över nu när många är ute i skogen, så vi kommer nog upp i liknande siffror som de senaste åren då vi haft mellan 15 och 20 smittade, säger Peter Nolskog.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons