Annons

Färre sjukskrivna ger lägre ohälsotal

Ohälsan är nu rekordlåg i landet.
Borås • Publicerad 21 augusti 2008

Enligt ny statistik från Försäkringskassan sjunker ohälsotalet kraftigt, främst beroende på att sjukskrivningarna minskar.

Regeringens mål för för riket är redan nått men inte i alla län. Bland annat i Västra Götaland släpar måluppfyllelsen efter.

Annons

Ohälsotalet är Försäkringskassans mått på frånvarodagar som ersätts från sjukförsäkringen under en 12-månadersperiod.

Under 2003 var ohälsotalet som högst i riket med över 43 dagar. Sedan dess har ohälsotalet sjunkit stadigt och är nu, juli 2008, nere på 36,9 för hela riket.

Det är första gången under 2000-talet som ohälsotalet är under 37 dagar, vilket var regeringens mål för 2008.

Enligt försäkringskassan är det i första hand sjukskrivningarna som minskat, men även antalet personer med sjuk- och aktivitetsersättning har gått ner jämfört med juni förra året.

Minskningen är dock inte lika stor överallt i riket, utan regionala skillnader i ohälsotalet finns. Lägst är ohälsotalet i Stockholms län med 31,3 dagar, följt av Kronobergs, Hallands och Jönköpingslän som samtliga ligger under 34 dagar. Högst är siffran i Jämtlands län med 46,2 dagar.

Ohälsotalet för Västra Götaland ligger något över riksgenomsnittet på 38,1.

– Spontant tycker jag att det är jättebra att ohälsotalet sjunker, säger hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande Jonas Andersson (fp).

Att Västra Götaland ligger över riksgenomsnittet förklarar han med att regionen, när beräkningarna av ohälsotalet började 2005, började från en högre nivå.

Enligt socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson visar minskningen att regeringen slagit in på rätt väg. Sedan regeringen tillträdde har antalet sjukskrivna minskat med ungefär 40 000 personer.

– Ännu återstår dock hårt arbete för att återupprätta Sverige som en ledande välfärdsnation, säger hon i ett pressmeddelande.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons