Annons

Farliga lekplatser - en dyr affär för Borås

Efter att BT berättat om konsumentverkets rapport om de livsfarliga lekplatserna i Borås måste nu politiker och tjänstemän handla snabbt.
Borås • Publicerad 14 augusti 2008
Foto: Lennart Magnusson

Åtgärdar de inte felen snarast kan kommunen tvingas betala upp till fem miljoner kronor i sanktionsavgift.

– Trist att höra, men samtidigt vet vi att Annelundsparken var dålig och den är inplanerad i nästa års budget så att vi kan renovera den. Den borde stå på tur av åldersskäl, säger Bengt Sandell, ordförande i gatunämnden.

Annons

Kommunalrådet Ulrik Nilsson (m) är inne på samma spår.

– Den här uppmärksamheten visar att vi måste göra något. Det är viktigt att vi beaktar säkerhetsaspekten. Det är en fråga som vi får ta upp i nya budgetplaneringen. Det här är en sak som vi lagt mycket pengar på, men uppenbarligen har det inte varit tillräckligt, säger Ulrik Nilsson.

– Kritiken är befogad. Jag tycker dock att vi fick en liten sned bild från Konsumentverket, Borås Stad satsar mycket på lekplatser. Vår ambition är att bygga om hela Annelundsparken, men sen vet vi inte om pengarna räcker till, säger gatuchefen Gunnar Isaksson.

Senast i morgon, fredag, ska kommunen lämna in en åtgärdsplan till Konsumentverket.

Gatunämnden har begärt sju miljoner kronor för att rusta upp 13 lekplatser under 2009. Tre av dem ska dessutom bli helt anpassade för funktionsnedsatta. Utöver de sju miljoner kronorna har gatunämnden begärt ett anslag på två miljoner kronor för att byta ut lekredskapen i Annelundsparken.

Förhoppningen är att göra en översyn på samtliga 157 kommunala lekplatser, men om och när det blir av är inte klart.

De allvarligaste felen i Konsumentverkets rapport måste kommunen åtgärda snarast. Annars riskerar den dryga sanktionsavgifter.

Den avgiften är som lägst 5 000 kronor och som högst fem miljoner kronor. Sanktionsavgiften kan dock aldrig bli högre än 10 % av den kritiserade verksamhetens omsättning.

Gatukontorets verksamheter för väghållning och parker i Borås Stad omsätter cirka 145,5 miljoner per år.

– Vi kan inte kräva på vilket sätt de ska åtgärda problemen, men verket kan däremot kräva att bristerna åtgärdas. Det fungerar som på bilbesiktningen, vi säger vad som är fel och sedan är det upp till ägaren att laga det, säger Anna Strandberg, utredare på Konsumentverket.

Annsofie Andersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons