Annons

Fara för kvinnans liv

På onsdagen åtalades en Malmöbo för den grova mordbrand på Bergsäter då en kvinna som han hade haft ett förhållande med räddades via balkongen från sin lägenhet.
Borås • Publicerad 4 juni 2014

Enligt åklagare hällde mannen bensin genom brevinkastet och tände på med brinnande papper.

Han åtalas också för försök till grov mordbrand och dataintrång i Hisingsbacka och även där var offret en kvinna som han kände. 51-åringen anklagas för att ha installerat spionprogram i hennes dator.

Annons

Åtalet lämnades in till Malmö tingsrätt och där ligger redan ett åtal för grov förskingring. 51-åringen misstänks ha lurat till sig nära en miljon kronor från en sjuklig pensionär.

BT har tidigare skrivit om skåningen som i vintras anhölls som misstänkt för mord på en kvinna i Malmö för mer än 15 år sedan. Hon hittades död efter en lägenhetsbrand och kan ha blivit brutalt misshandlad innan någon hällde brännbar vätska över henne och tände på.

Även med den kvinnan hade 51-åringen ett förhållande. Utredningen om mord är inte avslutad och berörs inte av dagens åtal.

Mannen, som sitter häktad sedan i februari, har hela tiden nekat till allt.

Hur kan man ha sådan otur att det brinner hos tre kvinnor som man haft relationer till? frågade polisen under utredningen.

– Det är ju inte jag som har otur, utan dom. Det är inget jag kan hjälpa för jag har ingenting med det att göra, blev svaret.

Mordbranden på Bergsäter inträffade en natt på våren 2012.

– Det blev helt övertänt i lägenheten och även om elden inte spred sig därifrån har en brandingenjör bedömt att spridningsrisken var stor, säger åklagaren Fredrik Jönsson.

Under utredningen om brotten i Borås och Göteborg hittades handlingar som ledde till misstanken om grov förskingring.

Offret var en man i 75-årsåldern. Han levde i misär, men hade fått en miljon kronor sedan hans syster avlidit och hennes bostadsrätt sålts.

Annons

51-åringen skulle hjälpa honom att betala räkningar, men ordnade så att han fick en fullmakt och förde över 987 114 kronor till sitt eget bankkonto.

Enligt åklagare och myndigheter blåste 51-åringen den äldre mannen med falska handlingar. Han nekar i polisförhör:

– Jag har inte förskingrat ett skit. Pengarna fick jag som en gåva, som tack för alla år jag hjälpt honom.

Pensionären avled förra året, men hade då förhörts på ett vårdhem och berättat att 51-åringen endast hade tillåtelse att ta ut lite pengar då och då för att klara vanliga räkningar

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons