Annons

Får 10 års fängelse för 37 kilo knark i skogen

Mannen som åtalats för att ha hanterat 37 kilo amfetamin och fångades på bild när polisen kameraövervakade en knarkgömma i skogen dömdes på onsdagen till tio års fängelse.
Borås • Publicerad 24 september 2014

53-åringen har hela tiden nekat, men Borås tingsrätt fällde honom både för grovt och ringa narkotikabrott och han ska sitta kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.

Enligt domen spelade mannen ledande roll i omfattande och organiserad amfetaminhantering. Han stod över en man som tidigare dömts till ett långt fängelsestraff i utredningen och hanterade 20 gånger så mycket narkotika som honom.

Annons

Dessutom väger tingsrätten in att 53-åringen tidigare dömts till åtta års fängelse för grovt narkotikabrott, men trots det var beredd att ta risken att åka fast igen.

Och varför skulle någon annan ta risken att gömma en massa amfetamin nära hans villa då han sedan tidigare varit känd i narkotikakretsar? frågar sig domstolen.

Osannolikt, blir slutsatsen.

BT har tidigare berättat om de stora amfetamingömmorna i skogarna nära 53-åringens hus i Härryda.

I våras greps två män, en från Ulricehamn och en från Göteborg, sedan polisen upptäckt cirka 1,5 kilo amfetamin i Härryda. Männen dömdes till långa fängelsestraff för grovt narkotikabrott och fortsatta spaningar i utredningen ledde till 53-åringen.

Polisen sökte med narkotikahund i omgivningarna runt hans hem och fann flera gömmor med amfetamin. Totalt drygt 37 kilo.

Polisen riggade även upp kameror vid två av gömmorna. De var mycket känsliga och när de utlöstes sändes bilder automatiskt till en mobil hos narkotikapolisen i Borås.

Efter drygt en månad fastnade 53-åringen på bild. Han greps och häktades och har nu suttit inlåst sedan i maj, Men mannen har alltså hela tiden nekat.

- Vad ska jag säga? Jag har ingenting med det här att göra, sa han när chefsåklagare Urban Svenkvist under rättegången frågade om gömmorna i skogen.

– Han har ingenting att dölja och lever vanligt Svenssonliv, sa mannens försvarare Peter Carlström.

Annons

Åklagaren beskrev honom som en central person i stora och organiserade narkotikaaffärer och tror att amfetaminbeslaget kan vara det största någonsin i området:

– Jag känner inte till något större.

Narkotikan beräknas, lågt räknat, vara värd nio-tio miljoner kronor.

Två män som tidigare dömts till fängelse i målet har nu klagat till Högsta domstolen och begärt att den prövar fallet.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons