Annons

Fängelse för heroinlangare

En 27-årig boråsare som misstänks ha langat heroin dömdes i dag till fängelse i två år och åtta månader för grovt narkotikabrott, med mera.
Borås • Publicerad 19 augusti 2008

BT berättade för en tid sedan att heroin blir allt vanligare i Borås och att cirka 30 personer det senaste året varit misstänkta för narkotikabrott med heroin eller närbesläktat opium.

27-åringen åtalades för innehav av cirka 44 gram rökheroin. Gränsen för grovt narkotikabrott går vid 25 gram när det handlar om heroin.

Annons

En dos brukar vara cirka 0,2 gram. Enligt polisen kostar heroin upp till 1.500–1.600 kronor per gram i Borås. Priserna kan inbland vara högre eller lägre än så, beroende på tillgång.

Marknadsvärdet på den mängd heroin som 27-åringen åtalades för kan alltså vara 60.000–70.000 kronor.

Mannen greps i juni i samband med att polisen slog till mot en lägenhet som var närmaste granne med en förskola. Lägenheten misstänktes vara central för langning.

Polisen hade spanat mot den och två bröder försökte fly därifrån när de insåg vad som var på gång. En av dem var 27-åringen som dömdes i dag.

Det heroin som oftast förekommer i Borås är rökheroin och missbrukarna är i huvudsak män med rötter i vissa asiatiska länder.

Men bilden är inte enhetlig. Bland dem som Boråspolisen tagit finns en tidigare ostraffad kvinna i 60-årsåldern, född i Norden. Hon lärde känna en ung man som drog in henne i missbruket.

–Det verkar bli mer och mer heroin. I vart fall kommer det upp till ytan på ett annat sätt än tidigare och många fler blir positiva i tester, sa en erfaren narkotikaspanare till BT för en tid sedan.

Enligt honom är heroin är en av de värsta drogerna man kan bli fast i och abstinensen är fruktansvärd:

–Ruset är oerhört starkt. Vi har stött på personer som varit så stenade att de nästan verkat fastväxta i golvet.

Det bruna rökheroinet ser ut ungefär som farinsocker. Det läggs upp på aluminiumfolie och hettas upp, ofta med vanlig cigarettändare. Sedan drar man i sig ångorna, till exempel med sugrör.

Annons

Narkotikan brukar viras in i folie som göms i munnen eller förs upp i baken.

BT berättade i våras att en källare i Borås avslöjats som ett ställe där missbrukare satt och pressade ut rökheroin ur kroppen. Sedan gjorde de i ordning lämplig dos på folie och stoppade tillbaka resten.

BT har också skrivit om en misstänkt langare som svalde en heroinboll när han skulle gripas. Den mannen dömdes till fängelse i ett år och tio månader.

27-åringen dömdes även för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Han bet en polisman i handen i samband med gripandet.

Mannen häktades i juni och ska sitta kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons