Annons

Familjen Magnusson tröttnade på vardagsstressen – reste jorden runt

Krister sade upp sig, Marianne tog tjänstledigt och barnen skrevs ut från skolan. Sedan drog de iväg på jorden-runtresa.
Borås • Publicerad 29 juli 2008
Australien, Big Island. Här firade familjen jul.
Australien, Big Island. Här firade familjen jul.Foto: Privat
Hemma igen.
Hemma igen.Foto: Lars-Åke Green

– Här i Sverige ska vi planera in allt i minsta detalj. Allt ska vara så perfekt. På vår resa lärde vi oss att ha en mer avslappnad inställning till livet, lite att det vi inte hinner i dag det gör vi i morgon, säger Marianne.

Hon, maken Krister och barnen Pontus, 13 och Linus, 10 år, har varit hemma i drygt en månad. Det känns annorlunda och konstigt att vara utan varandra.

Annons

Familjen har varit på resande fot i åtta månader och besökt elva länder.

Beslutet att åka på jordenrunt-resa hade grott en längre tid hos Krister och Marianne. Krister kände att han jobbade mycket och aldrig hade tid för familjen. Han hade dessutom fyllt 40 och barnen började bli äldre. Snart kanske de inte ville resa med sina föräldrar.

Det var då de bestämde sig.

– Jag hade jobbat väldigt hårt och batterierna var i botten för min del. Resan triggade mig att ta steget, säger Krister.

Familjen kommer från Borås, men bor i Mölnlycke. Huset hyrdes ut till ett holländskt par och skolan kontaktades. Att få ledigt så länge var inte det lättaste.

– Vi fick skriva ut barnen från skolan och själva ta ansvar för deras skolgång de här månaderna, berättar Marianne.

Föräldrarna tog på sig den uppgiften och hade regelbunden kontakt med barnens lärare. Barnen fick lämna in redovisningar via nätet och föräldrarna satsade i förs-

ta hand på matte, svenska, naturämnena?och engelska. Hemkunskap, gymnastik, musik, elevens tid och slöjd fick bli en naturlig del av resan.

Det låter så enkelt. Men före resan var en del släktingar och vänner skeptiska till hela projektet. Framför allt att barnen missade i skolan.

– Men vad gör det om barnen skulle missa ett år i skolan jämfört med den livserfarenhet de får av att resa, undrar Marianne.

Annons

Hemma köpte familjen flygbiljetter med några huvuddestinationer. I övrigt var inte boendet planerat. Resan startade i Sydafrika och där var familjen i sex veckor. En av de största upplevelserna var när de var på safari.

– Det är häftigt att se djuren i det fria, tycker Pontus.

I Kambodja hamnade familjen på landsbygden, långt ifrån turiststråken.

– Jag gillade Asien bäst på resan. Allt är annorlunda jämfört med här. Jag älskar människorna, klimatet, naturen, maten. Allt, säger Krister.

Han har nyligen börjat på ett nytt jobb som finanschef för Nilörngruppen i Borås. Intervjun gjordes under resan i Hongkong. Marianne jobbar som förskollärare.?

När barnen kom hem blev de testade av skolan. Hade deras föräldrar hållit måttet som lärare eller skulle de gå om året de missat?

– Som tur var har barnen klarat sin skolgång väldigt bra, säger Krister. De fortsätter i samma klasser till hösten.

För honom var resan ett viktigt avbrott. Familjen samlades igen. Han började fundera på vad som är viktigt i livet och är livrädd för att hamna i ekorrhjulet igen, som han uttrycker det.

– Jag vill inte ha almanackan fullbokad, inte hinna prata med Marianne och knappt se barnen förrän till helgen.

– Vi har växt tillsammans, tycker Marianne.

Annons

Krister och Mariannes tips till andra är att inte se barnen som ett hinder att förverkliga sina drömmar. De tycker att de fungerade över förväntan att resa med pojkarna.

– Vi hoppas att vi kan vara en inspirationskälla för andra att kasta sig ut i livet. För oss har det varit en härlig erfarenhet som vi kommer att bära med oss länge, säger Krister.

Familjen Magnussons resa

Resan startade i Sydafrika och avslutades i USA. Familjen besökte följande platser: Sydafrika, Thailand, Burma, Kambodja, Laos, Vietnam, Malaysia, Borneo, Singapore, Australien, Nya Zeeland och USA och Hawaii.

Här stannade vi längst: Asien, två månader, Australien och Nya Zeeland, tre månader.

Julafton firades vid Stora barriärrevet, Australien.

Ressätt: Båt, bil, tåg och flyg.

Antal resor med flyg: 24

Så många bilder tog vi: 3500

Kostnader för vaccinationer: 15000 kr.

Det här åt vi när vi kom hem: Mormors köttbullar med potatis och lingonsylt!

Råd till andra familjer som vill göra långresor:

Planera inte för mycket på hemmaplan.

Läs på om de länder ni ska besöka.

Ta fram en resebudget, fördela den på mat, boende, resor och nöjen/dag/världsdel.

Glöm inte att vaccinera er och ta med mediciner.

Ha med ett block och skriv ner alla tips som andra resande ger er.

Ta det lugnt och besök färre länder istället för att stressa.

Man behöver inte resa med ryggsäck. Det går bra att ha varsin trolley.?

Skicka hem saker ni köper på resan i kartonger så slipper ni kånka på allt.

Skriv gärna resedagbok på nätet så att familj och vänner kan följa er resa.

Snezana Bozinovska
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons