Annons

Familjen lever i skräck - hotas av blodsfejd

Efter att pappan dödades i blodsfejd i Albanien flydde familjen till Sverige.
Borås • Publicerad 15 maj 2014
Ardiana Gjeloshajs make dödades i blodshämnd i Albanien när hon väntade parets son. Nu när hon och de båda barnen hotas av utvisning fruktar hon för resten av familjens liv. Hon vet att Migrationsdomstolens påstående om att traditionen med blodshämnd bara riktas mot vuxna män, men inte mot kvinnor och barn, inte stämmer. Ännu räddare blev hon efter nyårsaftonens mordförsök mot en 12-årig pojke i Borås, vars familj är inblandad i en helt annan fejd.
Ardiana Gjeloshajs make dödades i blodshämnd i Albanien när hon väntade parets son. Nu när hon och de båda barnen hotas av utvisning fruktar hon för resten av familjens liv. Hon vet att Migrationsdomstolens påstående om att traditionen med blodshämnd bara riktas mot vuxna män, men inte mot kvinnor och barn, inte stämmer. Ännu räddare blev hon efter nyårsaftonens mordförsök mot en 12-årig pojke i Borås, vars familj är inblandad i en helt annan fejd.Foto: Lars-Åke Green

Här går barnen för första gången i livet i skolan och mamman har vårdats för bröstcancer. En hotande utvisning riskerar allt.

De tre sängarna står tätt, tätt i lägenhetens enda rum. Ardiana Gjeloshaj kan sträcka ut handen för att nå barnen, som sover på varsin sida av henne. Här ska hon också hantera ångesten över sin cancersjukdom och den hotande utvisningen.

Annons

På sin mammas högra sida sover snart 12-åriga Xhovana. Hon och 10-årige lillebror Gezim får i Sverige gå i skolan för första gången i livet. Men ingen vet när polisen kan knacka på dörren och utvisa familjen.

– Vi besparar varandra oron, säger Ardiana Gjeloshaj, och förklarar att de inte pratar om det alla i familjen tänker på dag och natt.

I glasskåpet finns foton på mannen som var barnens pappa, maken som sköts ihjäl utanför familjens hem när hon väntade deras yngste son. Hon visar tidningsurklippet om hur ännu en hämnd i en albansk blodsfejd ödelade livet för familjen.

Det faktum att familjen är utsatt för hot på grund av blodshämnd var skälet till att de sökte uppehållstillstånd i Sverige. Men Migrationsdomstolen har sagt nej till asyl. Domstolen anser att det är de albanska myndigheternas uppgift att skydda familjen. Enligt domen finns det inte heller det som i lagstiftningen kallas synnerligen ömmande omständigheter i fallet.

Under utredningstiden upptäcktes det också att Ardiana Gjeloshaj var drabbad av bröstcancer. Vid två tillfällen har hon genomgått operationer på tre olika ställen i överkroppen.

Nyårshelgens nyhet om den 12-årige pojken från en annan albansk familj som utsattes för mordförsök, som familjen anser är kopplat till blodshämnd, ökade bara rädslan. Ardiana Gjeloshajs skräck är att en utvisning till Albanien kan innebära döden. Och det i dubbel bemärkelse.

– I Albanien kan jag inte få de kontroller jag behöver för min bröstcancer och inte medicinen jag måste äta i fem år för att minska risken för återfall, säger hon och sticker fram läkarintyget från onkologen där de ”förordar att patienten får stanna”.

Läs mer i torsdagens BT och i eBT.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons