Annons
Länsstyrelsen har avslöjat flera falska körkort från Spanien. En man i Borås som utnyttjade en förfalskning sitter nu häktad.
Borås • Publicerad 20 augusti 2008

Bluffkort från Spanien kan vara ett billigt sätt att slippa dyr svensk körkortsutbildning.

Körkort från Spanien och andra länder inom EU får bytas ut mot svenska av personer som flyttar till Sverige. De kan vara en genväg till svenskt körkort.

Annons

– Förfalskningar förekommer titt som tätt och senaste tiden har det mest varit körkort från Spanien, säger Anna Roslund, handläggare vid länsstyrelsen i Mariestad.

Även Boråspolisen har stött på bluffkorten:

– Vi har haft ett antal ärenden av den typen. Men då gäller det att bevisa att innehavarna skaffat kort på olagligt sätt och det kan vara svårt, säger kommissarie Lennart Göhlin.

En 24-åring från Litauen som flyttat till Borås sitter nu häktad i väntan på att utlämnas till sitt gamla hemland. Han har varit internationellt efterlyst och anklagas för att ha utnyttjat ett falskt, spanskt körkort i Litauen.

Mannen misstänks inte för någon bluff i Borås, men hans berättelse visar hur det kan gå till att skaffa en förfalskning:

– Jag jobbade i Spanien för ett par år sedan och då blev jag erbjuden ett körkort. Jag behövde inte betala något utan skulle arbeta av vad kortet kostade, sa 24-åringen nyligen i förhör.

Mannen greps i en lägenhet i Borås för snart två veckor sedan och verkade medveten om att polisen i Litauen var ute efter honom:

– Men jag vill inte åka dit. Jag vill vara kvar i Sverige och arbeta.

När länsstyrelsen får ansökningar om att få byta till sig svenskt körkort, görs en kontroll med landet som utfärdat de utländska körkorten.

– Då får vi ibland besked om att den eller den personen saknar körkort, säger Anna Roslund på länsstyrelsen

Annons

I sådana fall blir det avslag och rapport till polisen.

– Det är inte så jättevanligt, men hittills i år har vi kanske upptäckt ett tiotal fall. Och spanska förfalskningar kommer ofta från Malaga, säger Anna Roslund.

Förfalskningar avslöjas också när polisen gör rutinkontroller i trafiken.

De som köper bluffkort gör det av många olika anledningar.

* Vissa har förlorat sina körkort på grund av trafikförseelser, eller så får de inte körkortstillstånd.

* Andra tycker det är dyrt och krångligt att skaffa svenskt körkort.

* En del är ute efter en särskild behörighet. Till exempel tung trafik.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons