Annons

Facket kräver planeringstid – förhandlingarna har stannat

Förhandlingarna om förskollärarnas betydelsefulla planeringstid i Borås har strandat.
Borås • Publicerad 5 juni 2014

Arbetsgivaren kräver rätten att fördela timmarna olika mellan de anställda.

Det vägrar facket att gå med på.

Annons

Många har satt sitt hopp till det nya avtalet om rätt till pedagogisk utvecklingstid i förskolan. Efter den kraftiga kritiken från Skolinspektionen mot förskolorna i Borås har kommunen också svarat myndigheten att ökade möjligheter till planering ska vara en viktig del av lösningen. Planen var att avtalet skulle vara påskrivet och klart till den 1 maj. Lärarförbundet trodde tidigare i veckan att det bara var finlir kvar innan avtalet kunde undertecknas.

– Arbetsgivaren vill nu inte gå med på fem timmar i veckan till var och en, som är vårt krav. De vill schackra med detta, säger Lärarförbundets ordförande Rose-Marie Caldehed.

Varje anställd ger rätt till fem timmars planeringstid i veckan, men timmarna skulle då läggas i en pott. Varje förskolechef har sedan rätt att fördela timmarna mellan de anställda. Någon kan alltså få tre timmars planeringstid, en annan åtta. Det beror på vilket uppdrag man har.

– Vi tycker att det ska vara rättvist och lika för alla, säger Caldehed. Kravet på dig som förskollärare är ju samma utifrån lagen och läroplanen.

Enligt henne kommer nu oenigheten om planeringstiden som en överraskning.

– Vi var väldigt överens om hur man skulle lägga ut det här från början.

Caldehed tror att upptäckten att kommunen saknar pengar till att genomföra avtalet spelar in i att det nu blir trubbel.

– Arbetsgivaren har fått kalla fötter. Man ville flytta fram införandet till årsskiftet. Man hoppades väl att det skulle komma mer pengar till 2015, så man kunde genomföra det då. Men det finns ingenting som säger att det kommer mer pengar då.

Lärarförbundet kommer inte att gå med på att förskollärarna får olika antal timmar planeringstid i avtalet.

– Då har vi som fackförening ingen som helst kontroll på var de här timmarna tar vägen. För oss är det viktigt att kunna kontroller om ett avtal efterföljs. Därför backar vi helt nu, och skriver inte på.

Annons

Arbetsgivaren tycker det är synd att det inte blir en överenskommelse.

– Vi beklagar att det har strandat, säger utvecklingsledare Anna Stenström. Vi trodde väl att vi skulle kunna komma överens och om inte annat hitta en gyllene medelväg. För vi är väldigt överens om att vi behöver planeringstid.

Stenström konstaterar att nu får kommunen som arbetsgivare själv ta fram riktlinjer. Och skälen till att man vill bestämma över hur planeringstiden fördelas är flera.

– Vi tror att det gagnar den pedagogiska verksamheten. Cheferna ska ha mandat att leda och fördela arbetet.

Ett annat skäl är att olika avdelningar kan få väldigt olika antal planeringstimmar beroende på hur fördelningen mellan förskollärare och barnskötare ser ut.

Men visst är det också problem med pengarna.

– Områdescheferna är ganska tydliga med att detta är svårt att klara inom befintlig budget.

Kritik mot Borås förskolor

Förra sommaren fick Borås kraftig kritik för bristerna inom kommunens förskolor.

Skillnaderna mellan förskolorna är enorma och det finns inte förutsättningar för att klara det pedagogiska uppdraget, var slutsatsen från Skolinspektionen. Ska ni få ordning på skolan så måste ni börja med förskolan, löd beskedet.

Lagen kräver inte bara att kommunen ordnar förskoleplatser utan också att dessa fylls med ett pedagogiskt innehåll. Inspektionen tryckte på att det är viktigt att ha en bra förskola om kommunen ska lyckas nå bra resultat i grundskola och gymnasium.

Sedan dess har kommunen bland annat svarat att man gjort en satsning på 20 miljoner och ska ingå ett avtal om planeringstid. I höst kommer Skolinspektionen tillbaka.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons