Annons

Extraknäcken lyfter Olssons lön

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson lade förra året i snitt en arbetsvecka per månad på frivilliga extrauppdrag utanför Borås stad. Det spädde på hans inkomst med drygt 160 000 kronor.<b>Bläddra i bildspelet för att se grafiken över kommunalrådens inkomster och uppdrag!</b>
Ulf Olsson (S)
Borås • Publicerad 8 februari 2016
Nästa bild: Se hur mycket Borås fem kommunalråd tjänade 2015.
Nästa bild: Se hur mycket Borås fem kommunalråd tjänade 2015.

Alla kommunalråd i Borås har samma grundlön. Ulf Olssons totalinkomst blir dock 30-40 procent högre eftersom han har fler uppdrag med tilläggsarvoden. Det visar Borås Tidnings granskning av kommunalrådens uppdrag och arvoden.

Olssons position som kommunstyrelsens ordförande medför nio uppdrag i styrelser och ledningsgrupper inom Borås stad.

Annons

Jobbet innefattar också samverkan med närliggande kommuner och regionen. Olsson är ordförande i Sjuhäradsbygdens kommunalförbund och VästKom samt tredje vice ordförande i Beredningen för hållbar utveckling.

Dessutom tillkommer en rad möten som är kopplade till varje ordförandeskap.

– Jag sitter i möten en stor del av dagen. Idag hade jag exempelvis tre möten på förmiddagen, men inget av dem var ett formellt uppdrag, säger Ulf Olsson.

Trots många obligatoriska åtaganden har Ulf Olsson – på frivillig basis – valt att engagera sig i styrelserna för Västtrafik samt Stockholmsbaserade Sveriges kommuner och landsting (SKL), KPA Pensionsservice och Kommuninvest.

Total tidsåtgång för dessa frivilliga uppdrag motsvarade drygt en arbetsvecka per månad 2015.

– Resor och förberedelser tar mest tid. Om det är dagsmöte i Stockholm så är det inte ovanligt att resetiden överstiger själva mötestiden, säger Olsson.

De frivilliga uppdragen innebär att Ulf Olsson är på annan ort många timmar då han parallellt är kommunalråd – med full ersättning.

BT har talat med personer i stadshuset som vittnar om utbrett ifrågasättande kring Olssons bristande närvaro.

Han är medveten om diskussionen, men försvarar sina externa uppdrag.

– Alla uppdrag är för Borås bästa. Om vi i Västtrafik kämpar för att få linje 100 till Borås så påverkar det kommunens utveckling mer än många andra frågor som vi hanterar inom kommunen, säger Ulf Olsson.

Annons

På vilket sätt gynnas boråsarna av att du sitter i de nationella styrelserna?

– SKL hanterar alla gemensamma frågor som kommunerna har gentemot regeringen. Det handlar om många frågor av skiftande karaktär, inte minst ekonomiska.

Olsson nämner Götalandbanan som exempel. Där har kommunerna gemensamt lyckats förhandla ner graden av medfinansiering kraftigt.

Samarbetet i Kommuninvest ger medlemmar förmånliga lån till investeringar. Det är inte minst viktigt inför Borås kommande investering i nytt avloppsreningsverk och kraftvärmeverk – en kostnad på 3,2 miljarder.

Det finns inget krav på att åta sig styrelseuppdrag. Varför inte nöja sig med medlemskap och förmånliga villkor?

– Alla kan inte resonera så, och de större kommunerna har ambitionen att sitta med i SKL. Jag tycker att det är viktigt att även Borås tar ansvar. Vi har varit dåliga på det tidigare och borde bredda våra åtaganden genom att delta i ännu fler nationella sammanhang som påverkar stadens utveckling.

I sådant fall tänker Olsson att fler kommunalråd skulle involveras.

– Jag jobbar 60-65 timmar i veckan och de nationella uppdragen utgör kanske 10 timmar. Jag har personligen svårt att mäkta med längre arbetsveckor, säger han.

För att i viss mån kompensera fysisk frånvaro väljer Ulf Olsson tåg för långresor så att han kan arbeta ombord. Och i samband med SKL-träffarna, som pågår i Stockholm onsdag-fredag tio gånger per år, utnyttjar han en ledig eftermiddag till uppgifter på hemmaplan.

– Då går telefonen varm. Om uppdraget som kommunstyrelseordförande ska fungera ihop med resorna så måste jag använda tiden effektivt, säger han.

Annons

Genom nätverket i SKL vet han att liknande diskussioner om närvarotid, som förekommer i Borås, finns i de flesta kommuner där politiker har nationella uppdrag.

– Man förväntas ta ansvar för nationella uppdrag för det är bra för kommunen. Samtidigt förväntas man vara på hemmaplan, men man kan ju inte vara på två ställen samtidigt, säger Ulf Olsson.

"Alla större kommuner har ambitionen att sitta med i SKL. Jag tycker att det är viktigt att även Borås tar ansvar".

Fakta

Olssons externa styrelseuppdrag

Sveriges kommuner

och landsting, SKL

SKL är arbetsgivar- och intresseorganisation för landets kommuner, landsting och regioner. Ulf Olsson är ersättare i styrelsen sedan 2011. Sammanträden i Stockholm vid tio tillfällen per år. Kombineras med arbetsmöten/information och sträcker sig över tre dagar.

KPA Pensionsservice

Pensionsbolag för kommun- och landstingsanställda. Olsson är, sedan juni 2015, styrelserepresentant för SKL som äger 40 procent av bolaget. Sammanträder i Stockholm fyra gånger per år.

Kommuninvest

Organisation som erbjuder förmånliga lån till offentliga investeringar. Olsson är ersättare i föreningsstyrelsen sedan april 2015. Sammanträder vid fem tillfällen per år, vanligen i Stockholm.

Västtrafik

Trafikhuvudman i Västra Götaland. Olsson har suttit i styrelsen i cirka tio år. Cirka nio möten per år på olika orter i regionen.

Resor, andra omkostnader samt arvoden för Ulf Olssons uppdrag utanför Borås stad betalas av respektive extern uppdragsgivare.

Fakta

Icke arvoderade uppdrag i styrelser och ledningsgrupper

Annette Carlson (M)

BoråsBorås TME, Borås stadshus AB, Centrala pensionärsrådet, Föreningen Europakorridoren, förhandlingsdelegationen, Götalandsbanan styrgrupp, Funktionshinderrådet, Kongresscenter AB, krisledningsnämnden, Social investeringsfond.

Icke arvoderade partiuppdrag: M kretsstyrelse, M förbundsstyrelse.

Morgan Hjalmarsson (FP)

Borås stadshus AB, förhandlingsdelegationen, Föreningssparbanken i Sjuhärad, kommunstyrelsen, Västtrafiks ägarråd.

Icke arvoderade partiuppdrag: L Väststyrelsen, L länsförbundet Södra Älvsborg.

Ulf Olsson (S)

BoråsBorås AB, Borås stadshus AB, Föreningssparbanken i Sjuhärad, förhandlingsdelegationen, Götalandsbanan styrgrupp, Kongresscenter AB, Krisledningsnämnden, organisationsutredningen, Västkom.

Icke arvoderade partiuppdrag: Borås södra socialdemokratiska förening, kommunalpolitiska arbetsgruppen för S, Socialdemokratiska partidistriktet.

Lena Palmén (S)

Borås stadshus AB, Brå, Centrala pensionärsrådet, Funktionshinderrådet, Föreningssparbanken i Sjuhärad, förhandlingsdelegationen, kommunstyrelsen, krisledningsnämnden, Social investeringsfond.

Icke arvoderade partiuppdrag: Borås Arbetarkommun, S-kvinnor.

Tom Andersson (MP)

Faitrade City, Föreningen Europakorridoren, förhandlingsdelegationen, Götalandsbanan styrgrupp, kommunfullmäktiges beredning för medborgardialog, organisationsutredningen, politisk styrgrupp för strategiska it-frågor.

Icke arvoderade partiuppdrag: MP Borås ledningsgrupp.

Hannele ParviainenSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons