Annons

Explosion slog ut elnät i Borås - 6000 abonnenter drabbades

Ett ställverk exploderade i dag på Ramnaslätt i Borås.
Borås • Publicerad 28 augusti 2014
Foto: Lennart Magnusson
Foto: Lennart Magnusson
Explosionen slog sönder dörrar och metallskåp.
Explosionen slog sönder dörrar och metallskåp.Foto: Lennart Magnusson

6 000 abonnenter drabbades av elavbrott.

De flesta fick vänta i timmar på att få strömmen tillbaka.

Annons

Det första larmet kom till SOS klockan 16.20, då det rök ur fönstren i lokalen. Det var en kraftig explosion som slog sönder dörrar, glasrutor och metallskåp.

– Ännu vet vi inte varför det exploderade, säger David Håkansson, driftschef på Borås elnät, strax efter att han kommit till platsen.

Men det fanns inga spår efter att någon medvetet skulle ha gett sig på ställverket, utan hans bedömning är att det handlar om ett utrustningsfel.

Explosionen gjorde 6 000 hushåll strömlösa i Lundaskog, på Tullen, Hestra, Viared, Bosnäs och delar av Sjömarken. Företagen på bland annat Viared drabbades också.

Strax efter fem på torsdagseftermiddagen fanns förhoppningen om att inom en timme få strömmen tillbaka på Viared, eftersom det skulle gå att göra en omkoppling för abonnenterna där. Bedömningen var då att resten skulle tvingas vänta i fyra timmar på att elen skulle fungera igen.

Successivt under kvällen fick de som drabbades av strömavbrottet sin el tillbaka. Vid 19-tiden återstod cirka 400 strömlösa hushåll på Tullen. En dryg timme senare kom rapporter om att strömmen var tillbaka också där.

– Skadorna var inte så illa som vi först befarade, säger Håkansson.

Strömmen är omkopplad via reservmatningar. Själva reparationerna av det exploderade ställverket påbörjas senare.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons