Annons

Ett kliv tillbaka till 1600-talet – Borås museum öppnar sina stugor

På Borås museum får man i sommar som besökare ta ett steg bakåt i tiden.
Borås • Publicerad 28 juli 2008
Foto: Maria Hjulström
Anna Knutsson och Christian Naumanen jobbar som guider.
Anna Knutsson och Christian Naumanen jobbar som guider.Foto: Anna Didriksson

Samtidigt som man tar ett rejält kliv över 1600-tals trösklarna, för det gäller att se upp för häxfällorna.

– Akta så du inte fastnar, varnar fattiga Märta som tar emot besökare.

Annons

Fram till mitten av september står alla stugorna från olika platser i Sjuhäradsbygden öppna för besökare. Dessutom har man chansen att få möta tre av byborna.

Fattiga Märta möter upp BT och visar upp sockenstugan där hon själv egentligen inte har tillträde för hon är fattiglapp.

– Här sitter de rika och de äldsta i byn och bestämmer. Den kan även lösa problem byborna emellan och kanske dömma tjuvar till att sitta i stocken ett par dagar. Då kommer folk och spottar på en, säger hon och ser lite avskräckt ut.

I kyrkan får vi möta en av Boråskonstnären Detleff Ross målarlärlingar som visar runt och pratar lite om sin familj.

Lite längre in i parken får vi även stiga in i en storfamiljs hus och bli guidade av familjens unga dotter. I ett av rummen i stugan får besökare se luckan där de döda fördes ur huset för att jordsättas. Inte genom ytterdörren för då kunde de komma tillbaka.

Märta heter egentligen Anna Knutsson och är pedagog på museet. Hon berättar att husen i byn som äldst är från 1600-talet men att de flesta av möblerna är från 1850-talet, samhörande på så vis att stugorna vid den tiden fortfarande användes.

– Det finns även unika föremål inne i stugorna från de olika tidsepokerna. I kyrkan finns saker så gamla som från 1100-talet, säger Anna Knutsson.

Det finns möjlighet att hålla både dop och bröllop i den vackra kyrkan men kötiden är ungefär ett år.

Fakta Friluftsmuseet i Ramnaparken

Att besöka finns exempelvis Kinnarumma gamla träkyrka från 1690-talet, Nymanska gården, gästgiveriet från Ramslätt som nu är kafé samt Marbostugan som var bostadshus för en familj som hade det lite bättre ställt.

Stugorna hålls öppna till och med mitten av september tisdag till fredag kl 10-16, samt helger kl 12-16.

Byborna finns på plats för dramatiserad visning av stugorna till och med den 2 augusti, varje tisdag till lördag.

Maria Hjulström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons