Annons

Ett brott mot både regler och lagar

Att vårdanställda har förhållanden med patienter som de behandlar strider mot lagar och regler.
Borås • Publicerad 28 januari 2010

– Då kan man inte uppfylla grundläggande krav som ställs på vården, anser juristen Maria Jakobsson på Socialstyrelsen.

Patienter ska få god och omsorgsfull vård. De ska mötas med respekt och omtanke. Man ska värna om deras integritet.

Annons

Så står det i hälso- och sjukvårdslagen och andra lagar som gäller inom vården.

Även om kärleksförhållanden inte nämns uttryckligen, så tolkas bestämmelserna som att sådana relationer inte ska förekomma.

– Det anses att man inte kan ge sakkunnig och omsorgsfull vård om man samtidigt har ett förhållande till patienten, förklarar Maria Jakobsson.

Det beror på att patienter är beroende av personal som vårdar dem.

– Om man har ett förhållande samtidigt som det finns en beroendeställning så visar man inte den omtanke och respekt som professionalismen bygger på, fortsätter Jakobsson.

Sjukvården i Västra Götland har etiska regler som innebär att anställda inte ska ha kärleksaffärer med patienter som de vårdar. Sjukhuset i Borås har antagit en värdegrund där det bland annat står man ska kunna vara personlig utan att bli privat, att man ska skilja på sak och person samt visa yrkesskicklighet och respekt.

Förbjudna relationer

2008: Sjuksköterska i Skåne hade kärleksförhållande med en psykpatient som hon även hade samtalsterapi med. Hon fick erinran av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

2008: Sjuksköterska i Värmland hade sexuell relation med man som fick psykiatrisk vård. Hon sade upp sig sedan förhållandet upptäckts och anmälts till Socialstyrelsen.

2009: Psykiater i Sörmland som blev alltför nära vän med patient kritiserades av Socialstyrelsen. Det gäller att vara personlig men inte privat och att skilja på de sakerna, ansåg myndigheten.

2009: Läkare i Småland varnades först av Socialstyrelsen för en intim relation med en patient. Men straffet upphävdes av kammarrätten som ansåg att historien inte påverkat hans arbete.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons