Annons

Ernst renoverar Boråsbrödernas sommarstuga - på tv

– Jag vill att tittarna ska tänka ”vilken skön gubbe”.
Borås • Publicerad 7 juli 2008

Bua.

I kväll visar tv4 när Ernst Kirchsteiger renoverar Boråsbröderna Rydéns sommarstuga.

Annons

I Ernst Kirchsteigers nya program, Sommar med Ernst, reser han runt i landet och ger byggtips. Men programmet bjuder också på mycket annat än renovering och ombyggnad av olika fastigheter.

– Jag är utbildad kock, så det blir lite matlagning också, säger Ernst Kirchsteiger.

Han understryker att hans program inte handlar om något överraskning, utan att allt sker i samförstånd med husägarna.

– Jag är en otrolig vi-människa.

Till skillnad från Sommartorpet, kommer man i Sommar med Ernst att resa runt på olika platser i Sverige.

– Det kommer att vara många sköna dialekter med i programmet, det blir som en liten roadmovie, säger Ernst Kirchsteiger och fortsätter:

– Jag tror inte att de som tittar kommer att börja renovera sina hus bara för att de ser på programmet. Jag vill att de ska bränna av en panna kaffe, luta sig tillbaka i soffan och bara åka med.

Ute på klipporna i Bua springer tv-teamet omkring och kollar ljus, fixar smörgåsar och bokar tider och platser med sina mobiltelefoner. Även om Ernst är stjärnan krävs det många andra människor för att få ihop programmet. En av dem är snickaren Robert Nilzon.

– Det är roligt att jobba med det här, men det är väldigt annorlunda att snickra för en tv-produktion jämfört med att jobba som vanligt. Ofta måste man göra saker i omvänd ordning, säger han.

Svårt är det dock inte för Robert, som länge arbetat tillsammans med Ernst.

Annons

– Man lär sig att vara förberedd och flexibel.

Ernst Kirchsteiger har blivit känd för sitt minst sagt målande språk.

– Jag är ingen skribent, eller dirigent, språket är mitt sätt att uttrycka mig.

Det har också skrivits mycket om Ernst som den moderna, mjuka mannen.

– En del reagerar när jag sätter mig vid en symaskin och syr en enkel raksöm, men jag tycker inte att det är så konstigt. Alla har vi väl haft syslöjd i skolan.

– Och när jag gick barfota i ett tv-program blev det rubriker. Lite konstigt, med tanke på att vi lever i en tid då dokusåporna visar nästan vad som helst. Då borde mina 45:or vara ganska oskyldiga.

Ernstologi

Att beskriva en känsla är inte det lättaste man kan göra. Därför använder Ernst det svenska språket helt fritt. Bildspråk, metaforer och ordkonstruktioner är ett sätt för honom att uttrycka en känsla. Allt sker spontant i stunden, helt utan skyddsnät. Här är några exempel:”Varför gå den logiska vägen när det finns så många andra vägar?””Färgen får det att brumma som en liten humla i mitt bröst”.”Det blir som ett vattenfall av ek...””Man känner sig aldrig så rik som när man plockar ut färskt bröd ur ugnen”.”Har det hänt någon gång att du nästan blivit förälskad i en sten?”

Källa: ernstkirchsteiger.com

Livskvalitet enligt Ernst: Livskvalitet för mig är att leva på ett sant sätt gentemot sig själv. Att utgå ifrån det egna livet, istället för att leva efter konstlade måsten och andras förväntningar. De beslut en människa fattar måste bottna i den egna tillvaron, i den egna vardagen.Därför tror jag på att se det stora i det lilla – och att våga njuta i det lilla. Ett tomtebloss i trädgården kan ibland vida överstiga ett tre timmar långt fyrverkeri över Franska rivieran.Att kunna njuta i vardagen är ett förhållningssätt som jag tror att fler borde träna upp sig i.

Källa: ernstkirchsteiger.com

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons