Annons

Ericson: "Fört en kamp mot bilden av ett svartmålat Sverige"

Moderaternas valvaka på kafé Viskan i centrala Borås är välbesökt men tystnaden när SVT:S Valundersökningen presenterades var total.
Borås • Publicerad 14 september 2014
Foto: Anders Robertsson

Ett politiskt kaos. Det är vad som väntar Sverige konstaterade riksdagsledamoten Jan Ericson på Moderaternas valvaka i kväll.

När 1586 av de totalt 5837 valdistrikten i riket var räknade låg Moderaterna på ett valresultat på 21,7 procent av rösterna vilket ska jämföras med 30,06 vilket var valresultatet i riksdagsvalet 2010.

Annons

– Vi har fört en kamp mot bilden av ett svartmålat Sverige. Människor har lyssnat på de negativa bilder som förmedlats, trots att väldigt många har fått det bättre de senaste åren, säger Jan Ericson (M), riksdagsledamot.

Flera av de politiker som besökte Moderaternas valvaka på kafé Viskan i centrala Borås framhöll det komplicerade läge som väntande en kommande regering.

– Det blir oerhört svårt. Socialdemokraterna som är splittrade internt ska nu också samarbeta med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, och så kastas också Feministiskt initiativ in. Det är en mardröm för Stefan Löfven, säger Jan Ericson.

Moderaterna gör ett rejält tapp och någon förklaring till det hade kommunalrådet Annette Carlson inte.

– När vi har pratat med väljarna har vi upplevt att det finns en nyfikenhet på vår politik. Vi har bemötts på ett positivt sätt och många utrycker att de tycker att regeringen har gjort ett bra jobb. Vi kommer förstås att göra en ordentlig analys efter det här.

Cecilie Tenfjord-Toftby, riksdagsledamot, tror att Sverige riskerar fyra röriga år den kommande mandatperioden. Inget block har egen majoritet.

– Det blir en väldigt oklar regeringssituation som jag inte tror är bra för Sverige. Det är för tidigt att tala om nyval men Sverige behöver en stark regering som kan leda landet. Min största oro nu är hur det ska gå för Sverige om vi har en regering som i varje enskild fråga måste förhandla om stöd.

Den bilden får hon medhåll av från sin riksdagskollega Ulrik Nilsson:

– Det ser ut att bli ett komplicerat läge. Nu ligger det på partiledarna att ta ansvar, säger Ulrik Nilsson (M), riksdagsledamot från Borås.

Cecilie Tenfjord-Toftby framhåller Moderata ungdomsförbundet och tycker att de gjort en stor insats under valrörelsen. Enligt SVT:s valundersökning är Moderaterna andra största parti bland förstagångsväljarna.

Annons

– Om det är så att jag ställer upp i nästa val kan jag räkna med hård konkurrens från en mängd duktiga och ambitiösa ungdomar. Det är glädjande att det finns en stor kraft som är på väg uppåt. Jag hoppas att deras engagemang också ska märkas i nämnder här i Borås.

Oliver Öberg är ordförande för Moderata ungdomsförbundet, MUF, i Borås och även han har känt av det stora stödet.

– Vi har haft en helt fantastisk valrörelse. Vi har människor som bara varit medlemmar sedan i våras men som kämpat dag och natt för våran politik.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons